Briti politsei: kõige rohkem mürgi jälgi leiti Skripalide kodu välisukselt (20)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Skripal.
Sergei Skripal. Foto: TASS/Scanpix

Venemaa eksluuraja Sergei Skripal ja tema tütar Julia Skripal, kes mürgitati närvimürgiga Novitšok, puutusid surmava ainega kokku oma kodus, teatas Briti politsei.

Skripalid leiti teadvusetus seisundis Salisbury linnas pingilt 4. märtsil ning toimetati kriitilises seisundis haiglasse. Skripal ja tema tütar on endiselt kriitilises seisundis.

«Asjatundjad on kindlaks teinud, et närvimürgi tänase seisuga kõige kõrgem kontsentratsioon asub nende koduaadressi eesukse juures,» kirjutati teadaandes.

«Närvimürgi jälgi on leitud ka teistest paikadest, mida on viimastel nädalatel uuritud, kuid vähemal määral kui koduaadressil,» ütles Londoni politsei kõneisik Dean Haydon.

Briti politsei terrorismivastase võitluse üksus teatas, et on juurdluses keskendunud Skripali kodule ja selle ümbrusele. Võimud rõhutavad, et juhtunust tulenev risk Skripalide naabritele on väike.

Suurbritannia võimud on kinnitanud, et mürgitamise taga on Venemaa. Moskva seevastu eitab oma seotust.

Ühendkuningriik teatas 14. märtsil, et saadab välja 23 Vene diplomaati. Nüüdseks on nad riigist lahkunud. Teistest Euroopa Liidu liikmesriikidest andsid esmaspäeval ja teisipäeval kokku 35 Vene diplomaadile korralduse lahkuda 18 riiki: Belgia (1), Eesti (1), Hispaania (2), Holland (2), Horvaatia (1), Iirimaa (1), Itaalia (2), Leedu (3), Läti (1), Poola (4), Prantsusmaa (4), Rootsi (1), Rumeenia (1), Saksamaa (4), Soome (1), Taani (2), Tšehhi (3) ja Ungari (1).

NATO peasekretär Jens Stoltenberg teatas teisipäeval, et tühistas seitsme Venemaa NATO esinduse liikme akrediteeringu ega kiitnud heaks veel kolme akrediteeringutaotlust.

USA saadab välja 60 üle USA ja New Yorgis asuvast Venemaa ÜRO esindusest tegutsenud «spiooni». Lisaks sulges USA ka Venemaa konsulaadi Seattle'is, sest võimude hinnangul luurati sealt lähedalasuva allveelaevabaasi Kitsap ja ettevõtte Boeing järgi. Teistest väljaspool ELi asuvatest riikidest andsid lahkumise korralduse kokku 26 Vene diplomaadile veel seitse riiki: Albaania (2), Austraalia (2), Kanada (4), Makedoonia (1), Moldova (3), Norra (1), Ukraina (13).

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles