Trumpi plaan Riiga meelelahutuskompleks rajada takerdus korruptsioonijuurdlusesse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igor Krutoi, Donald Trump ja Aleksander Serov 2013. aasta Miss Universumil Moskvas.
Igor Krutoi, Donald Trump ja Aleksander Serov 2013. aasta Miss Universumil Moskvas. Foto: twitter

USA võimud uurisid Donald Trumpi kahtlasi kinnisvaratehinguid juba enne 2016. aasta presidendivalimisi, kuna Trump kavandas Vladimir Putini toetajast ärimehega Riiga meelelahutuskompleksi ehitamist. Plaanist loobuti peale korruptsioonijuurdluse algatamist.

2010. aastal alustas rühm ärimehi Trumpiga Riiga hotelli ja meelelahutuskompleksi ehitamise planeerimist. Trumpi firma vanemametnik külastas ka linna, et võimalikke asukohti uurida. Siis aga hakkasid Läti valitsuse korruptsioonivastased ametnikud küsimusi esitama.

Kõnelused Lätti meelelahutuskompleksi ehitamiseks algasid suurema kärata. 2010. aastal külastas Riiat Trumpi firma arendusosakonna asepresident David Orowitz, et arendusele võimalikku asukohta otsida. Toona arvati, et kõige tõenäolisem asukoht oleks Daugava jõe keskel asuv Zakusala saar.

2011. aasta juunis kohtusid Trump koos tütre Ivankaga New Yorgi Trump Toweris Vene kodaniku Igor Krutoiga, kes on muuhulgas tuttav ka 2016. aasta presidendikampaania ajal Trumpi kampaanialiikmetega kohtunud Vene esindajatega.

Tuntud heliloojana on Krutoi kirjutanud muusikat ka Emin Agalarovile, kelle isa viis läbi 2013. aastal Moskvas Trumpi korraldatud Miss Universumit. Krutoi viibis missivõistlustel ja jäi Trumpiga pildile.

Krutoi on lähedane sõber ka Ukriana terasetöösturi Rinat Ahmetoviga, kes palkas 2005. aastal oma nõunikuks Paul Manaforti, tulevase Trumpi kampaaniajuhi. Krutoi on väitnud, et ei tundnud Manaforti. Nüüd on endisele nõunikule esitatud süüdistused finantskuritegudes ja enda välisagendina registreerimata jätmises.

Eraldi kohtumisi Trumpidega pidas ka ärimees ja endine Läti asepeaminister Ainārs Šlesers, kes kohtus Trump Toweris mitu korda Ivankaga. Väidetavalt jõuti kokkuleppeni plaani edasi arendada.

Riia kinnisvaraarendajad nägid potentsiaalses partnerluses Trumpiga võimalust Lätti suuri investeeringuid meelitada.

Tulevate nädalate jooksul tõstatusid aga probleemid. Krutoi kutsuti tunnistusi andma Läti korruptsioonivastase ameti KNAB büroosse. Tema vastu ei esitatud küll mingeid süüdistusi.

Šlesersit aga kahtlustati valitsusameti ärakasutamises erahuvide edendamisel. Kuid ka tema pääses süüdistusteta.

Arutelud Trumpi firmaga peatusid. Asjaga kursis olevate allikate sõnul ei olnud selles küll süüdi korruptsioonijuurdlus vaid kahtlus, et ärimehed ei suuda leida projektiks piisavalt välisrahastust.

Juurdlusega jätkamiseks esitas Läti 2014. aasta veebruaris Ühendriikidele ametliku palve juriidiliseks abiks. Läti võimude huvist Trumpi vastu oli teateid juba eelmisel aastal. Läti uurijad said enda valdusesse ka salajased lindistused, milles üks kahtlusalune Trumpi mainis.

Allikate sõnul soovisid Läti võimud juurdluse raames ka Trumpi isiklikult intervjueerida. Vähemalt üks Trump Organizationi juhtidest vestles FBI ametnikega ja vastas kirjalikult ka lisaküsimustele.

USA osapool ei esitanud Lätile ametlikku vastust kuni 2015. aasta septembrini, kuid selleks ajaks olid Läti uurijad juurdlusega juba lõpetamas.

«Nad olid Trumpiga rääkimise üle väga uhked,» sõnas Läti partei Ühtsus saadik Andrejs Judins, kes on olnud häälekalt kriitiline peaprokuröri otsuse suhtes 2016. aastal korruptsioonijuurdlus sulgeda.

Judinsi väitel on prokuröril küllaldaselt tõestusmaterjali juurdlusega jätkamiseks, ent sellest hoolimata on ametivõimud sellest keeldunud.

FBI, USA justiitsministeerium ja Läti võimud keeldusid asja kommenteerimast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles