Vene merevägi korraldab Läänemerel haruldase õppuse, lennuliiklus saab olema häiritud (35)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Balti laevastiku õhutõrje üksuslased tutvumas Kaliningradis raketi- ja kahurikompleksi Pantsir-S1'ga.
Vene Balti laevastiku õhutõrje üksuslased tutvumas Kaliningradis raketi- ja kahurikompleksi Pantsir-S1'ga. Foto: Vitaly Nevar/TASS/Scanpix

Vene merevägi korraldab järgmisel nädalal, 4.-6. aprillil kolmepäevase raketiõppuse, mille tõttu tuleb ümber suunata piirkonna lennuliiklus, selgus Venemaa saadetud rahvusvahelisest NOTAM-teatest.

Sverigesradio.se teatel pole hetkel veel selge, mida täpselt harjutama hakatakse, kuid Rootsi kaitsejõudude hinnagul võib olla tõenäoline, et venelased asuvad testima oma uusi maa-õhk tüüpi raketi ja õhutõrjekahuri kombineeritud süsteeme Pantsir-S1.

Venemaa on hoiatanud, et raketid võivad lennata kuni 18 000 meetri kõrgusele. Teade piirangutest jõudis Rootsi lennuametini spetsiaalse lennundusteatega, mida tuntakse rahvusvaheliselt nime all NOTAM (Notice to Airman).

Venemaa väljasaadetud NOTAM-teavitus ehk lennundusametkondadele väljastatud eelteade, millega teavitatakse piloote lennutrajektooril asetsevatest võimalikest ohtudest ja kohtadest, mis võivad mõjutada lennu turvalisust.
Venemaa väljasaadetud NOTAM-teavitus ehk lennundusametkondadele väljastatud eelteade, millega teavitatakse piloote lennutrajektooril asetsevatest võimalikest ohtudest ja kohtadest, mis võivad mõjutada lennu turvalisust. Foto: Twitter

Kuigi õppused leiavad aset rahvusvaheliste vetes, on õppusest enim häiritud Rootsi, sest tegemist on piirkonnaga, kus Rootsi vastutab riigi suuruselt teise saare Ölandi ja Taanile kuuluva Bormholmi saare vahelise lennuliikluse eest.

«See on väga tavatu. Mina isiklikult pole sellise sooviga varem kokku puutunud,» ütles Sverigeradio.se'le Jörgen Andersson Rootsi Lennuametist.

Anderssoni sõnul on tegu piirkonnaga, mille kohal käib tihe lennuliiklus, seega saavad õppused mõjutama paljude lennuliinide trajektoori.

«Lennumahte piirkonaas tuleb vähendada,» märkis ta.

Arvestades Venemaa suurust, poleks tegelikult probleem leida harjutamiseks koht, kus see tavalennuliiklust ei segaks. Fakt, et seda ei tehta, näitab, et tegu on järjekordse teadliku provokatsiooniga, märgib Sverigesradio.se.

Kommentaarid (35)
Copy
Tagasi üles