Vene välisministeerium: kõik väljasaadetud diplomaadid jätkavad karjääri (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova.
Vene välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova. Foto: Valery Sharifulin/TASS/Scanpix

Kõik lääneriikidest välja saadetud Vene diplomaadid jätkavad koju naastes oma karjääri, ütles neljapäeval Vene välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova.

«Nende edasise saatuse osas võin öelda, et kõik Vene välisasutuste töötajad, kelle töö võõrustavate riikide algatusel alusetult katkestati, saavad vastavalt kehtivale seadusandlusele kahtlemata kohased ametid ning koju naasvad Vene diplomaadid jätkavad karjääri. Nende kutseoskused ja kogemused on äärmiselt vajalikud,» märkis Zahharova.

Maailma riigid ja ühendused on Vene endise luuraja Sergei Skripali ja tema tütre Inglismaal mürgitamise tõttu kas välja saatnud või andnud korralduse lahkuda 152 Venemaa diplomaadile.

Ühendkuningriik teatas 14. märtsil, et saadab välja 23 Vene diplomaati. Nüüdseks on nad riigist lahkunud.

Teistest Euroopa Liidu liikmesriikidest andsid esmaspäeval ja teisipäeval kokku 35 Vene diplomaadile korralduse lahkuda 18 riiki: Belgia (1), Eesti (1), Hispaania (2), Holland (2), Horvaatia (1), Iirimaa (1), Itaalia (2), Leedu (3), Läti (1), Poola (4), Prantsusmaa (4), Rootsi (1), Rumeenia (1), Saksamaa (4), Soome (1), Taani (2), Tšehhi (3) ja Ungari (1).

NATO peasekretär Jens Stoltenberg teatas teisipäeval, et tühistas seitsme Venemaa NATO esinduse liikme akrediteeringu ega kiitnud heaks veel kolme akrediteeringutaotlust.

USA saadab välja 60 üle USA ja New Yorgis asuvast Venemaa ÜRO esindusest tegutsenud luuraja-diplommati. Lisaks sulges USA ka Venemaa konsulaadi Seattle'is, sest võimude hinnangul luurati sealt lähedalasuva allveelaevabaasi Kitsap ja ettevõtte Boeing järgi.

Teistest väljaspool ELi asuvatest riikidest andsid lahkumise korralduse kokku 26 Vene diplomaadile veel kaheksa riiki: Albaania (2), Austraalia (2), Kanada (4), Makedoonia (1), Moldova (3), Norra (1), Ukraina (13) ja Gruusia (1).

Vene spioone tahtis välja saata ka Uus-Meremaa, kuid Wellington teatas teisipäeval, et riigis ei tegutse ühtegi deklareerimata Vene luuretöötajat ja seetõttu ei saa Uus-Meremaa kedagi välja saata.

Austria teatas oma neutraalsusele rõhutades, et nemad Vene diplomaate mürgitamisega seoses välja ei saada.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles