Sarkozy peab astuma kohtu ette seoses katsega kohtunikku mõjutada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicolas Sarkozy kuulamisele saabumas.
Nicolas Sarkozy kuulamisele saabumas. Foto: BENOIT TESSIER/Reuters/Scanpix

​Prantsuse ekspresident Nicolas Sarkozy peab astuma kohtu ette süüdistatuna korruptsioonis ja mõjuvõimuga kauplemises; neist viimane hõlmab ka kohtunikku, kellelt ta püüdis hankida infot juurdluse kohta, teatas neljapäeval õigusallikas.

Prokurörid on soovitanud 2014. aastast pärineva juhtumiga seoses kohtusse kutsuda ka Sarkozy advokaadi Thierry Herzogi ja endise kohtuniku Gilbert Aziberti, sõnas allikas.

Endist parempoolset presidenti juba ootab protsess seoses 2012. aasta valimiskampaania ebaseadusliku rahastamisega. Nädal tagasi esitati talle süüdistus seoses miljonite eurode vastuvõtmisega Liibüa eksdiktaatorilt Muammar Gaddafilt.

Sarkozy kaebab ilmselt otsuse kohtusse ilmuda edasi.

Mõjuvõimuga kauplemise kaasuse keskmes on Sarkozy advokaadi ja Aziberti vestlused, mida kuulasid pealt uurijad, kes uurisid väiteid, et Sarkozy võttis vastu ebaseaduslikke rahaülekandeid kosmeetikafirma L´Oreali pärijannalt Liliane Bettencourtilt.

Sarkozy vabanes sellest kahtlustusest 2013. aastal, kuid pealtkuulamisel saadud materjalidest selgus, et endine president pakkus välja idee, et kõrge apellatsioonikohtu kohtunikule Azibertile tuleks anda informatsiooni eest Bettencourti juurdluses kõrge töökoht Monacos.

Sarkozy on väitnud, et kuna Azibert seda töökohta ei saanud, tähendab see, et ta ei ole milleski süüdi, kuid uurijad usuvad, et tehing nurjus, sest endine president ja tema advokaat said nende telefonide pealtkuulamisest teada.

Herzogi ja Aziberti süüdistatakse ka konfidentsiaalsusnõuete rikkumises.

2014. aastal sai Sarkozyst esimene endine Prantsusmaa president ajaloos, kelle politsei juurdluse algetapis vahi alla võttis.

Sarkozy väidab, et on kõigis talle esitatud süüdistustes süütu, ja on järjekindlalt nimetanud kohtuasju poliitiliselt motiveerituiks.

Pärast Liibüa kaasuses süüdistuse saamist lubas ta oma nime puhtaks pesta. Endisele presidendile esitati eelmisel nädalal süüdistus korruptsioonis, ebaseaduslikus kampaaniarahastamises ja Liibüa riigi rahade varjamises.

«See võib mul võtta ühe, kaks, 10 aastat, kuid ma purustan selle (süüdistajate) rühma ja taastan oma au,» ütles Sarkozy emotsionaalses teleintervjuus. «Ma ei kavatse tolligi järele anda!»

«Mind süüdistatakse ilma igasuguste füüsiliste tõenditeta avalduste pinnalt, mille tegid härra Gaddafi, tema poeg, vennapoeg, nõbu, pressiesindaja ja endine peaminister,» ütles Sarkozy kohtu avalduses, mille avaldas 22. märtsil päevaleht Le Figaro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles