Macron avaldas kohtumisel SDF-iga sellele Prantsusmaa toetust

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse president Emmanuel Macron 29. märtsil.
Prantsuse president Emmanuel Macron 29. märtsil. Foto: SIPA/Scanpix

Prantsusmaa

Prantsuse president Emmanuel Macron kohtus neljapäeval kurdidest ja araablastest koosnevate Süüria Demokraatlike Jõudude (SDF) delegatsiooniga ja lubas neile Pariisi toetust, teatas Élysée palee.

Macron loodab "dialoogi loomisele SDF-i ja Türgi vahel Prantsusmaa ja rahvusvahelise kogukonna abiga", teatas Prantsuse presidendi kantselei.

Kohtumine järgneb Süüria kurdide käes olnud Afrini linna langemisele Türgi ja sellele lojaalsete Süüria ülestõusnute kontrolli alla.

Ankara alustas Afrinis kurdide vastu pealetungi 20. jaanuaril ning peab Süüria kurdi rahvakaitseüksusi (YPG) Türgis keskvalitsuse vastu võitleva Kurdistani Töölispartei (PKK) haruks.

YPG moodustab SDF-i peamise lahingjõu ning SDF omakorda on olnud Lääne peamine liitlane võitluses äärmusrühmitusega Islamiriik (IS) Süürias. Oktoobris vallutas SDF IS-ilt Raqqa linna.

Vabaühenduse Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus andmeil on Afrinist põgenenud 250 000 inimest ning sõjategevuses on hukkunud kümneid tsiviilisikuid ja umbes 1500 kurdivõitlejat.

Prantsuse president tunnustas "SDF-i rolli võitluses Daeshi vastu". Daesh on IS-i araabiakeelne nimetus.

Macron kinnitas delegatsioonile "terroriohu" vastase võitluse prioriteetsust ja kinnitas SDF-ile Prantsusmaa toetust, eriti julgeolekutsooni stabiliseerimisel Süüria kirdeosas, et "vältida Daeshi tagasitulekut samal ajal Süüria konfliktile poliitilist lahendust oodates", teatas Élysée palee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles