ÜRO peasekretär: USA võib valitsuse kiuste Pariisi leppe sihid täita

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO peasekretär António Guterres neljapäeval New Yorgis ÜRO peakorteris pressikonverentsil.
ÜRO peasekretär António Guterres neljapäeval New Yorgis ÜRO peakorteris pressikonverentsil. Foto: Li Muzi/imago/Xinhua

USA ja kliima

USA liigub Pariisi kliimaleppe eesmärkide täitmise suunas hoolimata president Donald Trumpi otsusest riik leppest välja viia, ütles ÜRO peasekretär António Guterres neljapäeval.

Ühendriikide firmade, osariikide ja linnade süsinikuemissioonide vähendamise plaanid tähendavad, et sihid, mille seadis eelmine USA valitsus, on haardeulatuses, lausus Guterres New Yorgis ÜRO peakorteris ajakirjanikele.

"Me oleme näinud linnades, paljudes osariikides väga tugevat pühendumust Pariisi leppele, koguni sellisel määral, et mõned indikaatorid edenevad isegi paremini kui lähiminevikus," sõnas ÜRO peasekretär.

Tema sõnul on olemas lootus, et USA võib sõltumata valitsuse positsioonist täita riigina Pariisi leppes endale võetud kohustused.

Endise presidendi Barack Obama administratsioon võttis endale leppega kohustuse vähendada aastaks 2025 siseriiklikke süsinikuemissioone 26-28 protsenti 2005. aasta tasemega võrreldes.

2015. aasta detsembris allkirjastatud Pariisi kliimaleppe sünnile eelnesid enam kui kaks aastakümmet kestnud vaevalised läbirääkimised.

Maailma riigid on võtnud kliimaleppega eesmärgiks hoida globaalset soojenemist sel sajandil kahe või isegi 1,5 kraadi Celsiuse juures.

Pariisi leppe on allkirjastanud ligi 200 riiki, kes kõik andsid vabatahtlikke lubadusi süsinikuemissioonide kärpimiseks enne 2030. aastat.

Trump on nimetanud Pariisi lepet "halvaks leppeks", mis piiraks USA tööstust ja nõrgendaks riigi majanduse konkurentsieelist.

Guterres nimetas kliimamuutusi "kõige süsteemsemaks ohuks inimkonnale" ning märkis, et andmed äärmuslike ilmanähtuste kohta näitavad, et "2017 oli kantud kliimakaosest." 

"2018 on olukorda veelgi süvendanud," lausus Portugali ekspeaminister. "Kriitilises seisus on meie toidujulgeolek, tervis ja stabiilsus kui selline." 

ÜRO peasekretär plaanib korraldada järgmisel aastal kliimatippkohtumise, et vaadata üle edusammud kliimaleppe elluviimisel.

Pariisi kliimaleppe näeb ette, et Ühendriigid saavad esitada ametliku lahkumisavalduse 2019 aastal ehk kolm aastat pärast leppe jõustumist. Leppest lahkumine jõustuks 2020. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles