Lavrov: terroristid on Süüria Ida-Ghoutast peaaegu minema pühitud (1)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välisminister Sergei Lavrov neljapäeval välisministeeriumis enne pressikonverentsi.
Vene välisminister Sergei Lavrov neljapäeval välisministeeriumis enne pressikonverentsi. Foto: AP/Scanpix

Vene-Süüria

Vene välisminister Sergei Lavrov ütles neljapäeval, et Süüria režiimiväed on Ida-Ghoutast "terroristid peaaegu minema pühkinud".

Süüria valitsusväed on vallutanud alates 18. veebruarist üle 90 protsendi alates 2012. aastast mässuliste käes olnud Ida-Ghouta piirkonnast, pealetungis on surma saanud üle 1600 tsiviilelaniku.

"Selle terroritõrjeoperatsiooni tulemusena Lääne-Ghoutas on terroristlikud elemendid Süüria pealinna sellest eeslinnast peaaegu minema pühitud," ütles Lavrov Moskvas ühisel pressikonverentsil ÜRO Süüria erisaadiku Staffan de Misturaga.

Vene välisministri sõnul taastatakse Ida-Ghoutas tsiviilelu ning "enamik mässulisi on evakueeritud".

Süüria valitsus esitas Ida-Ghouta järelejäänud mässuliste aladel tegutsevale suurimale opositsioonirühmitusele ultimaatumi, nõudes selle soostumist evakueerimisega kolme päeva jooksul, vahendas riigitelevisioon neljapäeval.

Ida-Ghouta suurimat linna Doumat kontrollivale Jaish al-Islamile anti evakueerimisega soostumiseks aega 72 tundi, vastasel juhul ähvardab neid valitsusvägede pealetung.

Venemaa sundis selliste evakueerimislepete alusel evakueerima rühmituse Ahrar al-Sham võitlejad Harastast ja seda ümbritsevatelt aladelt ning suur osa rühmituse Faylaq al-Rahman võitlejatest ja tsiviilisikutest on Moskva survel lahkunud rühmituse kontrolli all olnud sektorist, kuhu kuuluvad Arbini ja Zamalka linn ja Jobari piirkond.

Vene asevälisminister Mihhail Bogdanov ütles neljapäeval, et läbirääkimised Jaish al-Islamiga jätkuvad.

Tema sõnul on olemas võimalus, et mitu päeva seisakus olnud kõnelustel võib toimuda edasiliikumine.

Neljapäeval samuti De Misturaga kohtunud Vene kaitseminister Sergei Šoigu ütles, et viimase kahe nädala jooksul evakueerimislepete tulemusena Ida-Ghoutast lahkunud umbes 135 000 tsiviilisikut ja üle 11 000 mässulise.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles