Kohus ei tunnistanud tuntud režissööri tema filmide autoriks

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Ukraina kohus ei tunnistanud tuntud Poola filmirežissööri Jerzy Hoffmani tema enda linateoste autoriks.

Selline otsus tuli pärast Poola režissööri katset kaitsta kohtu abil oma intellektuaalset omandit, teatab gazeta.ru viitega Korrespondent.netile.

Hoffman süüdistas Ukraina võimustruktuure, eelkõige autorikaitsega tegelevat osakonda ning kultuuri- ja turismiministeeriumi, et nad piiravad tema autoriõigusi, võimaldades eri telekanalitel näidata tema loomingut selle eest autoritasu maksmata.

Kuni Ukraina riigikohtuni välja jõudnud režissöör kaotas kohtulahingu, sest kohaliku kohtuvõimu hinnangul puudusid tõendid, mis tõestaksid, et Hoffman on filmide «Tule ja mõõgaga» ning «Posija» autor.

1932. aastal sündinud Jerzy Hoffman lõpetas 1955. aastal Üleliidulise Riikliku Kinoinstituudi režissöörina. Koos oma kauaaegse koostööpartneri Edward Skorzewskiga (1930-1991) tegi ta 27 dokumentaalfilmi, millest kõige rohkem tähelepanu äratas «Ettevaatust, huligaanid» («Uwaga, chuligani!», 1955).

Mitmed neist on pälvinud auhindu Oberhauseni, Mannheimi, Venezia, Moskva ja Krakówi festivalidel. Rahvusvahelise tuntuse tõid Henryk Sienkiewiczi romaanide põhjal vändatud ajaloolised suurfilmid «Pan Wolodyjowski» (1968) ja «Uputus» (1974).

25 aastat hiljem linastus kolmas Sienkiewiczi ekraniseering «Tule ja mõõgaga» (Ogniem i mieczem), mille põhjal valmis aasta hiljem ka samanimeline telesari.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles