ÜRO soovib Gaza surmade sõltumatut uurimist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reedestes kokkupõrgetes Iisraeli sõjaväega surma saanud Hamdan Abu Amsha matustele Gazas kogunes tuhandeid palestiinlasi. Meeleavalduste käigus sai kokku surma 16 palestiinlast.
Reedestes kokkupõrgetes Iisraeli sõjaväega surma saanud Hamdan Abu Amsha matustele Gazas kogunes tuhandeid palestiinlasi. Meeleavalduste käigus sai kokku surma 16 palestiinlast. Foto: MAHMUD HAMS / AFP / SACNPIX

ÜRO peasekretär António Guterres kutsus üles läbi viima sõltumatut ja läbipaistvat uurimist pärast seda, kui kokkupõrgetes Iisraeli sõduritega sai surma 16 ja viga üle tuhande palestiinlase.

Peasekretäri asepressiesindaja Farhan Haq ütles täna, et ühtlasi ärgitab Guterres asjassepuutuvaid osapooli hoiduma mis tahes aktist, mis võib päädida hukkunute arvu suurenemisega, eriti aga seada ohtu tsiviilisikud.

Vägivalla eskaleerumist Gaza sektoris arutas eile ka ÜRO Julgeolekunõukogu, kuid ühisavalduseni ei jõutud. Julgeolekunõukogu erakorralist kohtumist taotles Kuveit.

«Olukord võib lähipäevadel veelgi halveneda,» ütles ÜRO peasekretäri abi poliitküsimustes Taye-Brook Zerihoun, kutsudes maksimaalsele vaoshoitusele.

Suurbritannia ja Ühendriigid väljendasid kahetsust kohtumise ajastuse üle, mis ei võimaldanud paasapühi tähistavatel Iisraeli esindajatel sellel osaleda. Juhtivad suursaadikud saatsid endi asemel kohtumisele asetäitjad.

USA välisministeeriumi pressiesindaja Heather Nauert kutsus Twitteris pingete leevendamisele piirkonnas.

«Me tunneme sügavat kurbust täna Gazas kaotatud elude pärast. Me kutsume asjaga seotuid astuma samme pingete leevendamiseks,» kirjutas ta sotsiaalmeedias. «Rahvusvaheline kogukond soovib astuda samme, mis parandavad palestiinlaste elu, ja töötab rahuplaani kallal. Vägivald ei too lähemale kumbagi eesmärki.»

Gaza sektoris avaldasid reedel meelt kümned tuhanded palestiinlased, kelle seas oli nii naisi kui lapsi. Väiksemad rühmad meeleavaldajaid lähenesid mõnesaja meetri kaugusele piiritarast, kust Iisraeli sõdurid tõrjusid nad pisargaasi ja lahingmoona kasutades tagasi. Julgeolekujõud pihustasid pisargaasi protestijate vastu ka droonidelt.

Palestiinlaste meeleavaldus Iisraeli piiritara lähistel reedel.
Palestiinlaste meeleavaldus Iisraeli piiritara lähistel reedel. Foto: JINI/imago/Xinhua/Scanpix

Kokkupõrgetes sai ühtekokku surma 16 palestiinlast, teatas islamiliikumise Hamas kontrolli all oleva Gaza tervishoiuministeerium.

Enam kui 1400 inimest sai vigastada, neist 758 lahingmoona kasutamise tagajärjel, ülejäänud said kannatada kummikuulidest ja pisargaasi sissehingamisel.

Tegemist on vägivaldseima päevaga piirkonnas pärast 2014. aasta Gaza sõda.

Palestiinlased süüdistasid Iisraeli ülemäärase jõu kasutamises. Sama tegi ka Türgi.

Iisraeli relvajõudude sõnul kasutasid äärmusvõitlejad suuremaid meeleavaldusi kattevarjuna piiri ületamiseks või rünnakute korraldamiseks. Sõjaväe hinnangul osales protestides umbes 30 000 inimest.

USA kavatseb avada oma uue saatkonna Jeruusalemmas 14. mail, mil Iisrael tähistab oma riigi asutamise 70. aastapäeva.

Ühendriikide samm on vihastanud palestiinlasi, kes näevad Jeruusalemma annekteeritud idaosas oma tulevase riigi pealinnana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles