Venemaa nõuab kokku üle poolesaja Briti diplomaadi lahkumist riigist (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia suursaatkonna hoone Moskvas, taamalt paistab ka Vene välisministeerium.
Suurbritannia suursaatkonna hoone Moskvas, taamalt paistab ka Vene välisministeerium. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP / SCANPIX

Suurbritannia peab vähendama oma diplomaatide arvu Venemaal enam kui 50 võrra, teatas Vene välisministeerium täna.

«Venemaa tahab võrdväärsust. Briti poolel on üle 50 inimese rohkem,» lausus ministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova uudisteagentuurile AFP.

Moskva andis reedel Londonile kuu aega vähendada diplomaatide arvu Venemaal sama arvuni, kui palju on Vene diplomaate Ühendkuningriigis.

Vene välisministeerium tegi tähtaja teatavaks Briti suursaadikule Laurie Bristowle, kellele anti üle ka protestinoot Briti poole provokatiivsete ja alusetute tegude vastu.

Vene välisametkond süüdistas Suurbritanniat ka Vene diplomaatide alusetu väljasaatmise õhutamises teistest riikidest.

USA, Suurbritannia, paljud Euroopa Liidu ja NATO liikmesriigid on teatanud alates 26. märtsist enam kui 150 Vene diplomaadi väljasaatmisest solidaarsusavaldusena Suurbritanniale pärast Vene topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre mürgitamist närvimürgiga Salisburys 4. märtsil.

Reedel teatas Moskva, et saadab peegelmeetmena Venemaalt välja 23 Vene diplomaate välja saatnud riigi diplomaadid.

Briti valitsuse teatel viitavad kõik märgid Moskva seotusele mürgitamisega ning Vene valitsus on keeldunud selgitamast, kuidas sai võimalikuks Nõukogude Liidus sõjalisel otstarbel välja töötatud närvimürgi Novitšok kasutamine Suurbritannias. Londoni sõnul oli Venemaal rünnaku sooritamiseks võime, motiiv ja tahe.

Suurbritannia saatis rünnaku järel riigist välja 23 Vene diplomaati ja nende pereliiget – ühtekokku umbes 80 inimest – ja katkestas Moskvaga kõrgetasemelised kontaktid. Moskva on teatanud, et vastab nn peegelmeetmega ja saadab riigist välja 23 Briti diplomaati ning peatab lisaks Briti Nõukogu tegevuse riigis.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles