Itaalia kutsus piirivahejuhtumi tõttu välja Prantsuse suursaadiku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse-Itaalia piiripunkti hoone.
Prantsuse-Itaalia piiripunkti hoone. Foto: Eric Gaillard/Reuters/Scanpix

Itaalia kutsus laupäeval välja riigis resideeruva Prantsuse suursaadiku pärast seda, kui Prantsuse piirivalveametnikud kasutasid nigeerlasest rongireisijalt uriiniproovi võtmiseks ilma loata Itaalia raudteerajatist.

Abiorganisatsioon Rainbow4Africa, mis aitab migrante Torinost läänes Bardonecchia raudteejaamas, mõistis hukka Prantsuse piirivalvurite reedeõhtuse «reidi» nende töötsooni jaamas ja süüdistas viit relvastatud Prantsuse piirivalveametnikku oma personali ähvardamises.

Prantsuse võimud teatasid, et riigi piirivalvuritel oli õigus Itaalia rajatist kasutada vastavalt 1990. aastal sõlmitud leppele. Prantsuse eelarveministeeriumi sõnul kasutati rajatist nigeerlase õiguste paremaks tagamiseks.

Prantsuse piirivalve kahtlustas rongiga jaama saabunud nigeerlast uimastite omamises.

Prantsuse eelarveministeeriumi avaldusest selgus, et uriiniproov osutus negatiivseks.

Anonüümsust palunud Itaalia välisministeeriumi ametnik kinnitas Prantsusmaa suursaadiku väljakutsumist.

Vahejuhtum on põhjustanud Itaalias pahameeletormi. Bardonecchia linnapea Francesco Avato ütles, et Prantsuse võimudel polnud mingit õigust raudteejaama siseneda.

Ekspeaminister Enrico Letta nimetas «reidi» ühe Itaalia partneri viimaseks eksimuseks Euroopa rändekriisis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles