Porošenko: Nord Stream 2 on Venemaa poliitilise väljapressimise vahend

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nord Stream 2 osad Saksamaal.
Nord Stream 2 osad Saksamaal. Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Ukraina president Petro Porošenko nimetas Vene gaasikontserni Gazprom ja mitme Lääne-Euroopa energiafirma gaasijuhtmeprojekti Nord Stream 2 poliitilise väljapressimise vahendks.

Nord Stream 2 tuleb analüüsida majanduslikust, poliitilisest ja moraalsest aspektist, vahendas Ukraina presidendi pressiteenistus Porošenko sõnu Saksa meediagrupile Funke.

«Olen kindel, et gaasiga mürgitamise katsel Salisburys on tagajärjed Nord Stream 2-le,» lausus ta, lisades, et projekti toetajad on muutunud Vene presidendi Vladimir Putini liitlasteks tema hübriidsõdades.

Ukraina riigipea kordas, et Nord Stream 2 ei ole äriprojekt, vaid «poliitilise väljapressimise vahend».

«Moskva on gaasi väljapressimiseks kasutades korduvalt näidanud oma tõelist palet. Lisaks saaks Gazprom võimaluse blokeerida vastassuunalised gaasitarned (Kesk-Euroopast-BNS) Ukrainale, piirates läbi gaasitarnete mahtu läbi gaasijuhtme. See oleks meie riiki nõrgestanud,» sõnas Porošenko Saksa meediagrupile.

Pea kümme miljardit eurot maksva Nord Stream 2 ehitamisega kavatseb Vene Gazprom koostöös Lääne-Euroopa energiahiidudega alustada aprillis. Projekt hõlmab kahe uue gaasijuhtme ehitamist Läänemere põhja lisaks kahele olemasolevale. Kaks uut juhet võimaldaksid tarnida Euroopasse täiendavad 55 miljardit kuupmeetrit gaasi aastas. Gaasijuhe võimaldaks Venemaal kahekordistada oma gaasieksporti Euroopasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles