Venemaa saavutas Süüria opositsiooniga kokkuleppe Douma evakueerimiseks (7)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees kõndimas purustatud Douma linnas 30. märtsil.
Mees kõndimas purustatud Douma linnas 30. märtsil. Foto: BASSAM KHABIEH / REUTERS / SCANPIX

Venemaa jõudis Süüria mässulistega lõpliku kokkuleppeni tsiviilisikute ja võitlejate evakueerimiseks Ida-Ghouta enklaavis asuvast Douma linnast.

Bashar al-Assadi režiimi liitlase Venemaa vahendatud kokkulepe lubab islamistliku Jaish al-Islami rühmituse võitlejail ja nende peredel, aga ka teistel tsiviilisikutel lahkuda Doumast Põhja-Süüriasse, Aleppo provintsi mässuliste kontrolli all olevatele aladele, märkis Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus.

Lepe näeb ette ka Vene sõjaväepolitsei sisenemise Doumasse ja valitsusasutuste naasmise piirkonda, vahenas Londonis baseeruv keskus.

Süüria valitsusmeelne ajaleht Al-Watan teatas diplomaatilistele allikatele tuginedes, et kokkuleppe kohaselt loovutavad rühmituse Jaish al-Islam võitlejad oma raskerelvastuse.

Douma on viimane Ida-Ghouta linn, mis oli seni mässuliste käes.

Douma kokkuleppele eelnes kaks sarnast tehingut kahe Ida-Ghouta tasku osas, mille raames toimetati bussidega riigi loodeossa Idlibi provintsi ühtekokku 45 000 inimest.

Veel ühe Doumat puudutava leppe kohaselt on pühapäeval käimas tsivilistide – sealhulgas haigete ja haavatute ning Faylaq al-Rahmani rühmituse pereliikmete – evakueerimine Idlibi suunas, teatas keskus.

Riigitelevisiooni teatel hakkas pühapäeval Doumast lahkuma hulk nn Faylaq al-Rahmani terroriste. Terroristideks nimetab riigimeedia kõiki mässajaid. Vaatluskeskuse andmeil lahkuvad üksnes võitlejate pereliikmed.

Režiim alustas brutaalset pealetungi Ida-Ghoutale 18. veebruaril ning on sestsaadik tagasi vallutanud 95 protsenti piirkonnast.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles