Pikalt edasi lükatud Afganistani valimised toimuvad oktoobris (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani valimiskomijoni esimees Gula Jan Abdul Badi Sayad (keskel) teatas täna Kabulis peetud pressikonverentsil, et üldvalimised toimuvad riigis 20. oktoobril.
Afganistani valimiskomijoni esimees Gula Jan Abdul Badi Sayad (keskel) teatas täna Kabulis peetud pressikonverentsil, et üldvalimised toimuvad riigis 20. oktoobril. Foto: OMAR SOBHANI / REUTERS / SCANPIX

Afganistan korraldab parlamendivalimised 20. oktoobril, teatasid riigi ametnikud täna.

Valimised pidid riigis toimuma juba 2015. aastal, kuid need lükati logistika- ja julgeolekuprobleemide tõttu edasi.

Kandidaadid üritavad pääseda 249-liikmelisse parlamenti viieks aastaks.

Samal ajal korraldatakse Afganistani kohalikud valimised 400 ringkonnas üle riigi, sealjuures ka mitmes piirkonnas, mis pole keskvalitsuse kontrolli all.

Afgaanidel on võimalik registreerida end hääletajaks alates aprilli keskpaigast.

2019. aasta aprilliks on kavandatud Afganistani presidendivalimised.

Lääne diplomaadid on väljendanud kahtlust, kas valitsusel on võimalik valimisi keerulise julgeolekuolukorra tõttu läbi viia.

«Kõigi afgaanide osalus valimisprotsessis, sealjuures mitte ainult valimistel endil, on kriitiliselt tähtis,» sõnas ÜRO peasekretäri Afganistani eriesindaja Tadamichi Yamamoto.

Viimastel kuudel on sagenenud Talibani ja äärmusrühmituse ISISe rünnakud Afganistani pealinnas Kabulis.

ÜRO Julgeolekunõukogu viie alalise liikmesriigi ja üle kümne muu riigi esindajad teatasid teisipäeval ühisdeklaratsioonis, et toetavad Afganistani rahuprotsessi pärast hiljutisi kõnelusi, milles keskvõimu vastu sõdiv islamiliikumine Taliban ei osalenud.

Dokumendis ütlevad riigid, et toetavad ka riikliku ühtsusvalitsuse ettepanekut käivitada tingimusteta otsekõnelused Talibaniga. Lisaks ärgitasid nad Talibani pakkumist vastu võtma.

Taliban ütles avalduses AFP-le teisipäeval, et rühmitust Taškendi konverentsile ei kutsutud ja selle tulemuse kohta avaldust teha on liiga vara.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles