Galerii: Paavst ärgitas oma ülestõusmispühade läkituses peatama veresauna Süürias

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Paavst Franciscus ärgitas ülestõusmispühade läkituses peatama veresauna Süürias ja kutsus üles lepitusele Lähis-Idas.

«Täna soovime, et rahuvilju saaks maitsta terve maailm, alates armastatud ja kaua kannatanud Süüriast,» ütles paavst traditsioonilises pöördumises linnale ja maailmale (Urbi et Orbi).

Franciscus ärgitas poliitilisi ja sõjaväejuhte kuulama oma südametunnistust ning lõpetama veresauna kiirelt.

Paavsti oli tulnud Püha Peetruse väljakule kuulama kümneid tuhandeid katoliiklasi. Pöördumist kanti üle ka televisioonis.

Katoliku kiriku pea sõnul tuleb luua tingimused, et võimaldada ligipääsu humanitaarabile, mida vajavad meie vennad ja õed Süürias ning tagades ka sobiv olukord põgenike naasmiseks koju.

Pühapäeval jõuti Süürias kokkuleppele valitsusvägede piiramisrõngas oleva Ida-Ghouta enklaavi viimase mässuliste tugipunkti evakueerimiseks.

Süüria kodusõjas on seitsme aasta jooksul hukkunud umbes 350 000 inimest, oma kodudest on põgenenud miljoneid.

Samuti väljendas paavst oma pöördumises muret konfliktide pärast Pühal Maal (Iisrael ja okupeeritud Palestiina) ning tõi välja relvakonflikti Jeemenis, kus alates 2015. aasta märtsist on hukkunud umbes 10 000 inimest.

Lisaks soovis paavst «dialoogi vilju» Korea poolsaarele, väljendades lootust, et praegused kõnelused edendaksid regioonis rahu ja harmooniat.

«Las need, kes otseselt vastutavad, astuvad samme targalt ja läbinägelikult, et tuua kasu korea rahvale ja luua usalduslikke suhteid rahvusvahelises kogukonnas,» ütles Franciscus.

Viimased kuud on toonud kaasa sula Põhja-Korea ja ülejäänud maailma vahel. Põhja-Korea liider Kim Jong-un on nõustunud kõnelustega Lõuna-Korea ja USA riigipeadega ning on valmis peatama ajutiselt raketi- ja tuumakatsetused.

Ülestõusmispühade missale Vatikanis pääses täna ainult läbi karmide julgeolekukontrollide. Nii turistid kui vaimulikud pidid laskma ennast läbi otsida ja astuma läbi metallidetektorite.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles