Erdoğan ja Netanyahu peavad Gaza vägivalla pärast tulist sõnasõda (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu (vasakul) ja Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu (vasakul) ja Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: RONEN ZVULUN / OZAN KOSE/ AFP / SCANPIX

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan nimetas Iisraeli peaministrit Benjamin Netanyahut terroristiks. Viimane oli varem vihaselt tõrjunud Ankara moraalijutlused seoses veriste kokkupõrgetega Gaza sektori ja Iisraeli piiril.

«Hei, Netanyahu! Sa oled okupant. Sa oled okupant nendel maadel. Ja ühtlasi oled sa ka terrorist,» ütles Erdoğan Türgi lõunaosas Adanas peetud kõnes.

Varem oli Erdoğan nimetanud Iisraeli rünnakuid palestiinlastest protestijate vastu ebainimlikeks, mispeale Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu asus teda sotsiaalmeedias hurjutama.

«Kõige kõlbelisemale armeele ei sobi lugeda moraali sellel, kes on aastaid valimatult tsiviilisikuid pommitanud,» kirjutas Netanyahu Twitteris.

«Ilmselt nii tähistavad nad 1. aprilli Ankaras,» lisas ta naljapäevale viidates.

Varem oli Netanyahu nimetanud Erdoğani kurdi külade pommitajaks.

Iisrael kaitseb oma sõdurite tegutsemist reedel, kui väed avasid tule palestiinlaste pihta, kes eraldusid kümnete tuhandete meeleavaldajate põhilaagrist ja lähenesid piiritarale.

Palestiinlaste meeleavaldus Iisraeli piiritara lähistel reedel.
Palestiinlaste meeleavaldus Iisraeli piiritara lähistel reedel. Foto: JINI/imago/Xinhua/Scanpix

Iisraeli sõjaväe teatel avati tuli üksnes olukorras, kui see osutus vajalikuks, nende pihta, kes loopisid kive ja süütepudeleid ning veeretasid põlevaid autokumme sõdurite suunas. Relvajõud teatasid väidetavatest katsetest kahjustada piiritara ja tungida Iisraeli, aga ka tulistada sõdureid.

Iisraeli pool teadaolevalt kaotusi ei kandnud.

Palestiinlased süüdistavad Iisraeli ülemäärase jõu kasutamises, öeldes, et sõdurid tulistasid protestijaid, kes endast ohtu ei kujutanud. Ka inimõigusrühmitused on avaldanud kahtlust lahingmoona kasutamise õigustatuse osas.

Nii ÜRO peasekretär António Guterres ja Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini on ärgitanud viima juhtunu osas läbi sõltumatut juurdlust.

Iisrael on tõrjunud igasugused üleskutsed sõltumatuks uurimiseks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles