Hiinlaste kontrolli kaotanud kosmosejaam lagunes Maa atmosfääri sisenedes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radaripilt kontrolli alt väljunud Tiangong-1st.
Radaripilt kontrolli alt väljunud Tiangong-1st. Foto: AP/Scanpix

Orbiidilt kõrvale kaldunud Hiina kosmoselabor sisenes täna Maa atmosfääri umbes veerand nelja ajal öösel Eesti aja järgi ja purunes tükkideks, mis langesid Vaikse ookeani lõunaossa, teatasid võimuesindajad.

Umbes kaheksa tonni kaaluv kosmoselabor Tiangong-1 võeti kasutusele 2011. aastal ja kaldus orbiidilt kõrvale juba kaks aastat tagasi.

Hiina kosmoseagentuur (CMSEO) hoiatas juba möödunud neljapäeval, et Tiangong-1 siseneb Maa atmosfääri laupäeva ja esmaspäeva vahelisel ajal.

«See muutub hunnituks meteoorisajuks, mis liigub üle kauni tähistaeva Maa poole,» lubas CMSEO teadaandes.

Kosmoselabor Tiangong-1 saadeti orbiidile 2011. aasta septembris, see lakkas toimimast 2016. aasta märtsis ja selle Maale kukkumiseks valmistuti juba mõnda aega. Asjatundjad kinnitasid, et Tiangong-1 ei tohiks Maale naastes kahju teha. Euroopa Kosmoseagentuur (ESA) märkis, et viimase 60 aasta jooksul on kontrollimatult Maale kukkunud ligi 6000 suurt objekti ja midagi hullu ei ole juhtunud. CMSEO hinnangul on tõenäosus, et keegi rohkem kui 200 grammi kaaluva meteoriidiga pihta saab üks 700 miljonile.

2016. aasta septembris saatis Hiina orbiidile uue jaama Tiangong-2, mille ta loodab muuta 2022. aastaks mehitatud kosmosejaamaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles