Itaalia president alustab kõnelusi valitsuse moodustamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia president Sergio Mattarella.
Itaalia president Sergio Mattarella. Foto: Alessandro Bianchi/Reuters/Scanpix

Itaalia president Sergio Mattarella alustab kolmapäeval erakondadega kõnelusi valitsuse moodustamiseks, märtsikuised üldvalimised andsid tulemuseks selge enamuseta parlamendi.

Presidendil on võim nimetada ametisse peaminister, kuid pole veel selge, kas rivaalid suudavad leida üksmeele koalitsiooni moodustamiseks.

4. märtsi valimistel võitis Luigi Di Maio juhitud populistlik Viie Tähe Liikumine (M5S) üle 32 protsendi häältest, kuid rändevastane Liiga eesotsas Matteo Salviniga juhib paremtsentristlikku koalitsiooni, mis kogus valimistel 37 protsenti häältest.

Parlament on lõhenenud paremkoalitsiooni, M5S-i ja valimistel kolmanda tulemuse teinud (23 protsenti häältest) vasaktsentristliku Demokraatliku Partei vahel.

Märtsi lõpus sõlmisid paremkoalitsioon ja M5S kokkuleppe alam- ja ülemkoja spiikrikohtade jagamiseks, kuid valitsuse moodustamiseks kokkulepet ei ole.

Paremäärmuslaste junt Salvini ütles möödunud neljapäeval, et tema eesmärk on oma erakonna võimulepääsemine. «Oleme avatud dialoogiks igaühega, kuid ei kavatse kellelegi alluda,» kirjutas Liiga liider Facebookis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles