Postimees Donbassis: Ukraina relvajõududele allumast keelduvad relvastatud grupid tahavad edasi sõdida (42)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Me allume ainult Jumalale,» ütleb Santa rahulikult. Jumala käsilane näeb välja nagu heatahtlik jõuluvana, kelle paremas kõrvas helgib kuldne kolmhark trizub, Ukraina rahvuslaste sümbol. 

Donbassi sõja alguses 2014. aastal püsis Ukraina sõjajõud suuresti vabatahtlikel pataljonidel. Praeguseks kuuluvad kõik need pataljonid ametlikult Ukraina kaitsejõudude või siis siseministeeriumile alluva rahvuskaardi koosseisu.

Kuid mõned pisemad relvastatud grupid nagu Santa oma keelduvad tänaseni allumast Ukraina armee või rahvuskaardi juhtimisele. Umbes tugevdatud kompanii suurune ehk suurusjärgus 150-meheline Santa rühm seisab rindel Avdijivkas, kust paistab separatistide kontrolli all oleva Donetski äärelinn.

«Meil pole mingit staatust. Oleme lihtsalt vabatahtlikud rindel ja kõik,» räägib suurekasvuline ja tugeva kehaehitusega sõjamees kutsungiga «Santa». «Nagu partisanid? Jah, me oleme täpselt nagu partisanid,» nõustub ta minuga.

Kommentaarid (42)
Copy
Tagasi üles