Saksamaa hakkab dokumentideta migrante trahvima (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrantidel peab olema riigist lahkumiseks kehtiv reisidokument.
Migrantidel peab olema riigist lahkumiseks kehtiv reisidokument. Foto: BERND WUESTNECK/AFP/SCANPIX

Eelmisel aastal pääses Saksamaal väljasaatmisest 65 000 inimest, kellel polnud selleks vastavaid reisidokumente. Nüüd hakatakse aga passi vormistamisest keelduvaid isikuid karistama.

2014. aastal sai kolm aastat Saksamaal elanud nigeerlasest migrant teate negatiivse asüüliotsuse kohta. Paraku ei olnud võimalik 41-aastast meest välja saata, kuna tal puudus pass.

Mees ise väitis, et see on varastatud. Ilma dokumentideta ei saa aga kedagi Baierimaalt Nigeeriasse saata.

«Tema erakorralist riigis viibimise luba pikendatakse ühe kuu kaupa,» teatas anonüümseks jäänud nigeerlase advokaat Lother Panzer. «Iga kuu peab ta külastama riigiametnikke ja seda uuendama.»

Tegu on vaid ühega tuhandetest Saksamaal elavatest välismaalastest, kes ei ole vaatamata asüülitaotluse tagasilükkamisele riigist lahkunud. Kõigil on omad põhjused: kehv tervis, ohtlik olukord kodumaal, riigita olek. Või nagu eelpoolmainitud nigeerlase puhul: dokumentide puudumine.

Saksa siseministeeriumi kohaselt väljastati eelmisel aastal 65 000 inimesele erakorraline riigis viibimise luba. Seda on kaks korda rohkem kui ülemöödunud aastal.

Saksa politseiliidu esimehe Ernst Walteri sõnul on muudatus seotud 2015. ja 2016. aastal riiki saabunud põgenikega.

«Kuid see on seotud ka tõsiasjaga, et üha enam inimesi üritab oma identiteeti varjata, et väljasaatmisest pääseda,» märkis Walter. «Loomulikult ei saa inimene, kes oma passi minema viskab ja oma identiteeti varjab, õigust riigis elada.»

Seetõttu on Saksamaa seadnud väljasaadetavatele isikutele kohustuse teha võimudega koostööd uue isikut tuvastava dokumendi omastamiseks. Koostööst keeldumise korral saavad ametivõimud õiguse otsida läbi keeldunud isiku kodu, vaadata läbi mobiiltelefoni sisu ja määrata rahatrahve.

Trahvi sai ka anonüümseks jäänud nigeerlane, kes 700-eurose karistuse tulemusel pöördus Nigeeria saatkonda ja asus uut passi taotlema.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles