Senaator: Süüriast vägede välja toomine oleks Trumpi halvim otsus (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariiklasest senaator Lindsey Graham.
Vabariiklasest senaator Lindsey Graham. Foto: JOSHUA ROBERTS/Reuters/Scanpix

Vabariiklasest senaator Lindsey Graham sõnas, et USA vägede Süüriast välja toomine oleks ohtlik viga, mis võib tühistada äärmusrühmituste vastased edusammud.

«See oleks kõige halvem otsus, mida president saaks teha,» teatas Graham eile teleintervjuus. «Ma olen näinud seda ennegi, kui Obama Iraagis sama asja tegi.»

Eelmisel kuul peetud kõnes teatas Trump, et Ühendriigid lõpetavad varsti sõjalise sekkumise Süürias. Trumpi administratsioon on külmutanud enam kui 200 miljoni dollari suuruse Süüriale mõeldud abifondi.

Grahami sõnul annaks Ühendriikide vägede lahkumine oluliselt territooriumi kaotanud äärmusrühmitusele Islamiriik uut hingamist ning loovutas strateegilise ülekaalu Venemaale ja Iraanile.

«Süürias on endiselt liikvel üle 3000 ISISe sõduri. Meie väed seal kaitsevad meid ja seda piirkonda,» lausus Graham. «Kui väed lähiajal välja viia, tuleks ISIS tagasi, sõda kurdide ja Türgi vahel läheks käest ära ja Damaskus liiguks iraanlaste kätte.»

Venemaa on Trumpi avaldust aga tervitanud. «Kui USA president teatas vägede peatest äratoomisest Süüriast, tähendab see, et ta peab kinni oma varasematest lubadusest pärast võitu IS-i üle Süüriast lahkuda,» sõnas Venemaa välisminister Sergei Lavrov.

Ühendriikidel on Süüria idaosas üle 2000 sõjaväelase, kes toetavad kurdide ja araablaste võitlejatest moodustatud Süüria Demokraatlikke Jõude (SDF) IS-i vastu, püüdes samal ajal jääda kõrvale riigis jätkuvast kodusõjast.

Trump kurtis neljapäeval peetud populistlikus kõnes oma toetajatele seitsme triljoni dollari raiskamise üle sõdadale Lähis-Idas.

Trumpi ind lõpetada USA osalus Süüria sõjas on vastuolus Washingtoni Süüria-strateegiaga, mille tegi jaanuaris teatavaks endine välisminister Rex Tillerson.

Tillerson väitis, et USA väed peavad jääma Süüriasse, et hoida ära IS-i ja Al-Qaeda naasmine ja võtta Iraanilt võimalus tugevdada oma positsiooni.

Endine välisminister väitis ka, et Ühendriikide vägede täielik äratoomine aitaks taastada Bashar al-Assadi võimu.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles