Iisrael saadab 16 000 migranti Kanadasse, Saksamaale ja Itaaliasse (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. Foto: RONEN ZVULUN/Reuters/Scanpix

Iisrael teatas täna, et saadab koostöös ÜRO põgenikeorganisatsiooniga riigist välja 16 500 Aafrika päritolu migranti, kes liiguvad edasi Kanadasse, Saksamaale ja Itaaliasse.

37 000 Aafrika migranti on seadnud juudiriigina asutatud Iisraeli moraalse dilemma ette: parempoolne valitsus on pikalt olnud rahvuslaste surve all migrandid välja saata, teised jällegi on teinud ettepaneku abivajajatele asüüli anda.

Veebruaris otsustas valitsus, et 20 000 meessoost Aafrika migrandile antakse kaks kuud riigist lahkumiseks, vastasel korral ootab neid vangistus.

Iisraeli valitsus on pakkunud enamuses Sudaanist ja Eritreast pärit migrantidele 3500 dollarit ja lennupiletit turvalisse sihtkohta Sahara-aluses Aafrikas.

Inimõiguslased on aga väitnud, et migrantide tagasisaatmine seab nende elu ohtu, kuna tagasiteel võivad nad langeda piinamise või inimröövi ohvriks.

15. märtsil väljastas Iisraeli ülemkohus käsu väljasaatmisorder ajutiselt külmutada.

Täna teatas Iisraeli valitsus, et lääneriikidega on jõutud kokkuleppele 16 500 migrandi ümberasustamiseks. UNHCR kinnitas kokkuleppe jõustumist.

Uue kava kohaselt võtavad 16 500 migranti enda kanda Kanada, Saksamaa ja Itaalia. Ülejäänud asüülitahtjad võivad järgmiseks viieks aastaks Iisraeli jääda.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles