Rumeenia endist presidenti ähvardab inimsusvastase kuriteo süüdistus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad nõuavad sotsiaaldemokraatide juhi Liviu Dragnea, endise presidendi Ion Iliescu, senati juhi Calin Popescu Tariceanu ja endise peaministri Victor Ponta karistamist.
Meeleavaldajad nõuavad sotsiaaldemokraatide juhi Liviu Dragnea, endise presidendi Ion Iliescu, senati juhi Calin Popescu Tariceanu ja endise peaministri Victor Ponta karistamist. Foto: Vadim Ghirda/AP/Scanpix

Rumeenia peaprokurör taotleb presidendilt luba esitada endisele presidendile, peaministrile ja asepeaministrile süüdistus inimsusevastastes kuritegudes rolli eest, mida nad etendasid riigi verises kommunismivastases revolutsioonis.

Peaprokurör Augustin Lazar pöördus täna president Klaus Iohannise poole palvega, et ta kiidaks heaks süüdistuste esitamise endisele presidendile Ion Iliescule, endisele peaministrile Petre Romanile ja endisele asepeaministrile Gelu Voican Voiculescule.

Roman nimetas juhtumit absurdseks.

Kolmik asutas Rahvusliku Päästerinde (FSN) ajal, mil diktaator Nicolae Ceaușescu kukutati 1989. aasta 22. detsembril võimult ja hukati kolm päeva hiljem. Ülestõusus hukkus üle 1100 inimese, suurem osa pärast Ceaușescu kukutamist.

Endine kommunismiaegne ametnik Iliescu juhtis üleminekuvalitsust ja valiti hiljem kolmel korral presidendiks.

Süüdistuse esitamine vajab presidendi heakskiitu, sest surmad leidsid aset ajal, mil kolm meest olid riigiametnikud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles