Netanyahu peatas ÜRO-ga Aafrika migrantide osas saavutatud leppe (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. Foto: AFP / Scanpix

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu peatas esmaspäeval ÜRO-ga äsja saavutatud kokkuleppe Aafrika asüülitaotlejate ümberasustamisest.

"Ma olen otsustanud peatada selle leppe jõustamise ja vaadata läbi leppe tingimused," kirjutas Netanyahu oma Facebooki lehel saadud kriitikale viidates.

Peaministri büroo teatas vaid mõni tund varem ÜRO pagulasametiga (UNCHR) saavutatud kokkuleppest asendada Aafrika asüülitaotlejate väljasaatmise kava plaaniga, mis võimaldab paljudel migrantidel lääneriikidesse elama asuda.

Lepe võimaldanuks tuhandetel peamiselt Eritreast ja Sudaanist pärit migrantidel vähemalt ajutiselt Iisraeli jääda.

Netanyahu sõnul kohtub ta teisipäeval Tel Avivi lõunaosa elanikega, kes nimetasid oma avalduses uut kokkulepet häbiks Iisraeli riigile.

Just selles Tel Avivi osas elab suur osa Aafrika migrante.

Ka mitmed ministrid teatasid, et on vastu leppele ÜRO pagulasametiga UNCHR, millest neid ei informeeritud enne Netanyahu büroo teadet.

Netanyahu märkis varem, et uue plaani alusel saadab Iisrael vähemalt 16 250 migranti lääneriikidesse, kes on nõus nad vastu võtma. Teiste seas nimetas ta Kanadat, Saksamaad ja Itaaliat.

"Lepe sätestab, et iga riigist lahkuva migrandi kohta kohustume andma ajutise elamisloa teisele," lausus ta telepöördumises.

Saksamaa ja Itaalia on teatanud, et ei ole sellisest ümberasustamisleppest teadlikud.

Jaanuaris teatas Iisrael, et hakkab rakendama kava, mille alusel antakse riiki ebaseaduslikult sisenenud migrantidele valik - lahkuge vabatahtlikult või teid pannakse tähtajatult trellide taha ja lõppastmes saadetakse sundkorras välja.

Kuna väljasaadetuid võis koduriiki naasmisel ähvardada surm või vangistus, siis tegi Iisrael ettepaneku toimetada nad seniteadmata Aafrika riiki. Väljasaadetavate sõnul oli selleks riigiks kas Rwanda või Uganda.

Netanyahu sõnul pidi Iisrael plaanist loobuma, sest nende kolmandasse riiki saatmise võimalust "enam ei ole".

Rwanda ja Uganda ütlesid, et ei võta vastu neid, kes on deporteeritud vastu nende tahtmist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles