Kasahhidel on raske harjuda veidra ja kiiruga ehitatud pealinnaga, kus on liiga külm

Dana Rõsmuhhamedova
, Ajakirjanik, AFP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selle aasta jaanuaris kuulutati Astanas seoses lumetromiga välja eriolukord.
Selle aasta jaanuaris kuulutati Astanas seoses lumetromiga välja eriolukord. Foto: Sergei Bobõlev/TASS/Scanpix

Hoolimata pillavast futuristlikust arhitektuurist leiavad paljud töö või peret puudutavatel põhjustel pealinna kolima sunnitud kasahhid, et Astana pole kõige parem elukeskkond.

Ulaanbaatari järel maailma kõige külmema pealinna tiitlit kandev Astana sai 20 aastat tagasi uueks pealinnaks. Kuid paljud valitsuse näidisprojektina rajatud Astana elanikud eelistavad hoopis endist pealinna Almatõd, mille 1,5 miljonit elanikku naudivad tuhat kilomeetrit lõuna pool oluliselt soojemat kliimat.

Tavaliselt toovad võimud põhja pool asuvasse pealinna kolimise põhjusena välja Almatõ asukoha seismiliselt aktiivses piirkonnas, kuid ametliku retoorika kohaselt on see ka võimalus öelda lahti Nõukogude minevikust. Paljude vaatlejate hinnangul oli pealinna kolimise taga hoopis soov tugevdada kultuurilisi ja poliitilisi sidemeid Venemaaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles