NASA palkas Lockheed Martini tasast ülehelikiirusel lennukit arendama (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA ja Lockheed Martini kavandatava X-lennuki illustratsioon.
NASA ja Lockheed Martini kavandatava X-lennuki illustratsioon. Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

USA kosmoseagentuur NASA allkirjastas eile kaitsetööstusfirmaga Lockheed Martin lepingu ülehelikiirusel «X-lennuki» väljatöötamiseks, mis suudaks murda helibarjääri ilma helilöögita.

NASA teatas avalduses, et 247,5 miljoni dollari suurune leping hõlmab lennuki kavandamist, ehitamist ja katsetamist ning lennuki esimese katselennuni loodetakse jõuda 2021. aastal.

Eksperimentaallennuk liigub 16 764 meetri kõrgusel kiirusel umbes 1513 kilomeetrit tunnis ja tekitab helilöögi asemel heli, mis on sama vali kui autoukse sulgemine 75 detsibelli juures, teatas NASA.

NASA plaanib 2022. aasta keskpaigas lennutada X-lennukit üle praegu veel kindlaks määramata USA linnade, et koguda andmeid ja testida kogukondade reaktsiooni.  

Kosmoseagentuuri eesmärk on võimaldada vaiksemaid ülehelikiirusel lende ja luua ülehelikiirusel õhuliikluses uued kaubandus- ja reisijaturud.

USA president Donald Trump allkirjastas märtsis föderaalvalitsuse eelarveseaduse, mis katab projekti kulud. Seaduses seisab, et uus lennuk avab Ühendriikide firmadele uue turu, et ehitada kiiremad reisilennukid, luua töökohti ja vähendada üleriigiliste lendude kestvust poole võrra.

Lockheed Martini projekt ei hõlma praegu siiski veel reisilennukeid.

Kaitsetööstusfirma peab esmalt demonstreerima võimet lennutada madala müratasemega ülehelikiirusel lennukit. Seejärel peab föderaalne lennundusamet muutma reegleid, mis keelustavad praegu tsiviilotstarbeliste ülehelikiirusel lennukite lendamise USA maismaa kohal.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles