Venemaa Balti laevastik alustas Läänemerel sõjaväeõppusi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Balti laevastiku alused.
Vene Balti laevastiku alused. Foto: Igor Zarembo/Sputnik/Scanpix

Vene kaitseallikad teatasid, et Balti laevastiku lahingrühma alused väljusid Läänemerel peetavatele sõjaväeõppustele. Täna Läänemere lõunaosas algavad Venemaa mereväe- ja raketiõppused kestavad reedeni.

Balti laevastiku neli korvetti lahkusid alalistest baasidest ja sisenesid Läänemerele, et võtta osa lahinglaskmise õppustest.

Õppuste käigus harjutatakse laskmist mere ja õhusihtmärkide pihta ja ühismanöövreid. Õppustel osalevad ka Ka-27 helikopterid, mis harjutavad maandumismanöövreid ja allveelaevade otsimist.

Üks harjutusaladest paikneb Läti ranniku lähistel ning teine tavatult lähedal Rootsi ja Taani territoriaalvetele.

Venemaa ütles, et õppustel lähevad käiku ka raketid, kuid ei täpsustanud millised.

Läti peaminister Māris Kučinskis kinnitas, et riigi majandusvetes peetavad õppused riigile mingit ohtu ei kujuta.

Tsiviillennundusamet on nõustunud Venemaa palvel õppuste piirkonnas lennuliikluse sulgema. Liiklust piiratakse 18 kilomeetri kõrgusel ja 40 laiusel alal Läti rannikust. Lennuliiklust on piiratud ka Rootsi ja Poola ranniku lähedal.

Ameti juhi Māris Gorodcovsi sõnul on tegu tavapärase protseduuriga, kuid sellegipoolest on see esimene kord, mil selliseid protseduure Lätis läbi viiakse.

Läti kaitseministeerium kinnitas, et õppusi jälgitakse ööpäevaringselt ning Venemaa on lubanud õppustel kasutatavate laevade ja relvastuse kohta täpsemat informatsiooni.

Kaitseministeeriumi hinnangul on õppuste näol tegu provokatiivse jõudemonstratsiooniga, mis võib kujutada ohtu tsiviilalustele ja piirkonna lennuliiklusele.

Rootsi väljastas eile seoses Läänemerel algavate mereväeõppuste ja raketikatsetustega tsiviilalustele hoiatuse.

Rootsi merendusvalitsuse esindaja Marie Hallerfelt ütles, et Vene õppused Läänemere lõuna- ja kaguosa kolmes piirkonnas tähendavad, et need alad on täna hommikust reede õhtuni liiklusele ohtlikud.

Õppused leiavad aset Rootsi, Poola ja Läti vahel, märkimisväärselt lähedal Rootsi Karlskrona mereväebaasile.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles