Ekspert: Kim Wall ei saanud vingumürgitusse surra (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peter Madsen.
Peter Madsen. Foto: SCANPIX DENMARK/REUTERS/SCANPIX

Taani mereväeohvitser lükkas ümber ajakirjanik Kim Walli surmas kahtlustatava teadlase Peter Madseni versiooni, et Wall suri laevas saadud vingumürgitusse.

47-aastast Madsenit süüdistatakse Rootsi ajakirjaniku tapmises, kes oli läinud kajastama leiutaja isevalmistatud allveelaeva reisi. Madseni üle peetakse Kopenhaagenis kohtuprotsessi.

Kohtus tunnistusi andnud Taani mereväe leitnant Ditte Dyreborg märkis, et leiutaja versioon ei ole pädev.

«Me ei suutnud allveelaevas süsinikdioksiidi jälgi tuvastada,» teatas Dyreborg. «Ja sõjaväe allveelaevadelt saadud kogemuse kohaselt ei kujutakse see ka märkimisväärset ohtu.»

Madseni väitel põhjustas viga allveelaeva süsteemides süsinikdioksiidi vallandumise laeva siseruumidesse, samas kui luugi rike jättis Madseni laeva dekile.

Dyreborgi sõnul ei oleks laev saanud aga Walli surmamiseks vajalikku kogust mürgist gaasi toota.

Madsen on alates kohtuistungite algusest augustis korduvalt tunnistusi muutnud. Algselt väitis ta, et Wall sai pähe löögi allveelaeva luugiga ning teadlane tükeldas seejärel ajakirjaniku surnukeha ja viskas merre.

Uurijate sõnul suri Wall kägistamise tagajärjel pärast seda, kui Madsen oli teda piinanud. Võimud leidsid hiljem Walli torso, seejärel pea ja jalad.

Allveelaevast avastati ka verd, Madseni arvutist leiti aga videod, mis tõestavad ajakirjaniku kägistamist ja pea maha raiumist.

Tapmise järel uputas Madsen aluse Dragøri sadama lähedale.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles