Salisbury mürgitamise kahtlusalune võis viibida Julia Skripaliga samal lennul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julia Skripali Facebooki-kontolt võetud foto.
Julia Skripali Facebooki-kontolt võetud foto. Foto: AP/Scanpix

Tooride parlamendisaadik John Glen vihjas, et julgeolekuametnike arvates võis Sergei Skripali ja tema tütre Julia mürgitamisega seotud isik viibida Juliaga samal lennul Moskvast Londonisse.

Salisburyst valitud parlamendisaadik Glen teatas Cobra julgeolekubriifingule tuginedes, et täna kuu aega tagasi Salisburys toimunud mürgitamisjuhtumiga võis olla seotud isik, kes viibis Julia Skripaliga samal lennul Moskvast Londonisse.

Väidetavalt lendas isik seejärel kohe Moskvasse tagasi.

Gleni sõnul tõstatab paljastus palju küsimusi juhtumi osas: «Kes oli lennul Julia Skripaliga? Kas see isik lahkus mõne tunni pärast Moskvasse? Mis toimus pärast neid sündmusi? See tähendaks ka teiste isikute seotust, sest Novitšokk ei saanud lihtsalt siia saabuda. Kuidas see siis siia jõudis?»

Väidetava kahtlusaluse lend Moskvasse väljus vaid viis tundi pärast Londonisse saabumist.

Novitšokki analüüsiv Briti labor teatas eile, et pole suutnud kindlaks teha närvimürgi täpset allikat.

«Me pole tuvastanud täpset allikat, kuid edastasime teadusliku info valitsusele, mis seejärel kasutas mitut teist allikat lõppjärelduse kokkupanemiseks,» ütles Porton Downi kaitselabori tegevjuht Gary Aitkenhead Briti telekanalile Sky News.

«Meie töö on leida teaduslikud tõendid, mis näitavad, millise närvimürgiga täpselt tegu on, kuid meie töö pole öelda, kus see toodeti,» lausus Aitkenhead. 

Suurbritannia sõnul mürgitati Sergei ja Julia Skripal Nõukogude Liidus välja töötatud närvimürgiga Novitšok. Briti võimude hinnangul on mürgitamise taga Venemaa. Moskva eitab süüd ning väidab, et mürk võis tulla ka Suurbritanniast.

Aitkenheadi hinnangul on äärmiselt mürgise Novitšoki kasutamine ilmselt ainult riikliku agendi võimuses.

Tema sõnul pole võimalik, et kasutatud närvimürk tuli põhjalike turvakontrollidega Porton Downist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles