Facebook eemaldas üle 270 Vene trollifarmi loodud konto (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebooki logo.
Facebooki logo. Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/PA Images/Scanpix

Facebook on eemaldanud üle 270 Venemaa trollifarmina tuntud Internet Research Agencyga (IRA) seotud kontot ja nende levitatud reklaami.

Facebooki julgeoleku tippametnik Alex Stamos teatas, et suletud on 70 Facebooki kontot, 65 Instagrami kontot ja 138 Facebooki lehekülge. Paljud neist lehekülgedest levitasid ka reklaame, mis on samuti eemaldatud.

95 protsenti eemaldatud lehekülgedest olid venekeelsed ja suunatud Venemaa kodanikele või venekeelsele diasporaale.

Eelmise aasta oktoobris avalikustas Facebook, et Venemaaga seotud kontode reklaamid jõudsid 10 miljoni USA kodanikuni. 44 protsenti neist lasti käiku enne 2016. aasta presidendivalimisi.

«IRA on korduvalt kasutanud Facebooki kasutajate manipuleerimiseks libakontode võrgustikke, muuhulgas ka 2016. aasta USA presidendivalimiste ajal,» lausus Stamos.

«Me teame, et IRA ja teised Facebooki väärkasutavad agendid üritavad pidevalt oma strateegiat muuta, et meie turvameeskonna eest märkamatuks jääda,» lisas ametnik. «Me eeldame, et leiame veel kontosid ja sel juhul võtame ka need maha.»

Facebooki andmetel jälgisid vähemalt miljon kasutajat vähemalt üht IRA loodud lehekülgedest.

Eriuurija Robert Muelleri meeskonna sõnul on IRA tegutsenud vähemalt neli aastat USA poliitilise süsteemi mõjutamiseks. Rühmitus lõi ameeriklaste arvamuse kallutamiseks lahkhelisid külvavat sisu.

2013. aastal registreeriti IRA väidetavalt Venemaal valitsuse all töötava ettevõttena. Ettevõtte palgal on sadu töötajaid, selle aastane eelarve küündib miljonitesse dollaritesse.

USA luureametite hinnangul tellis 2016. aasta valimiste mõjutamise Vladimir Putin.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles