Usbekistan laseb hirmuvõimu kruvisid lõdvemaks

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SKauplejad vestlemas Usbekistani pealinna Taškendi turul.
SKauplejad vestlemas Usbekistani pealinna Taškendi turul. Foto: AP/Scanpix

Alles hiljuti seadis inimõigusteorganisatsioon Freedom House Usbekistani poliitiliste ja ühiskondlike vabaduste poolest enam-vähem samale pulgale Põhja-Koreaga, kuid nüüd, poolteist aastat pärast autokraatliku riigipea Islam Karimovi surma on aina enam märke, et riigis on alanud suurem sula.

Selge vihje Usbekistanis puhuvatest uutest tuultest tuli paari kuu eest. 30. jaanuaril, Karimovi 80. sünniaastapäeval asetas tema järeltulija Shavkat Mirziyoyev lillekimbu hirmuvalitseja kalmule Samarkandis. Päev hiljem lasi ta lahti 23 aastat Usbekistani julgeolekuteenistust (SNB) juhtinud Rustam Inoyatovi.

Inoyatov oli Karimovi truu käsilane, kes hoidis aastaid ülal julma süsteemi, mida iseloomustas ühtmoodi nii poliitiliste vastaste, ajakirjanike, inimõiguslaste kui ka islamistide vangistamine ning tihti ka piinamine, kirjutas Finacial Times.

Tõsi, Mirziyoyev ise kuulub samuti vana kaadri sekka – 13 aastat oli ta riigi peaminister –, kuid julgeolekujuhist vabanemine oli kahtlemata julge samm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles