USA president andis käsu saata rahvuskaart Mehhiko piirile (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirstjen Nielsen kolmapäevasel pressikonverentsil.
Kirstjen Nielsen kolmapäevasel pressikonverentsil. Foto: Sipa USA/Chris Kleponis/Sipa USA

USA president Donald Trump andis kolmapäeval käsu saata rahvuskaart Mehhiko piirile, teatas sisejulgeolekuminister Kirstjen Nielsen.

"Kaitseministeeriumile ja sisejulgeolekuministeeriumile on antud käsk koostööks, et saata rahvuskaart meie edelapiirile abistamaks piirivalves," ütles Nielsen.

"Me näeme endiselt vastuvõetamatut narkootikumide, rahvusvaheliste kuritegelike organisatsioonide ja ebaseaduslike sisserändajate voogu üle meie lõunapiiri. See mitte ainult ei ohusta meie kogukondi ja lapsi, vaid seaduslikku korda. On aeg tegutseda," ütles minister.

"Saatmine algab viivitamatult. Oht on tõeline," toonitas Nielsen.

Viimase 12 aasta jooksul on USA rahvuskaarti piirijulgeoleku tugevdamiseks kasutatud kaks korda, viimati 2010. aastal.

Trump lubas juba varem saata sõjaväe Ühendriikide ja Mehhiko piiri valvama, et takistada Mehhiko lõunaosariigist Chiapasest USA piiri poole liikuvat mitmesajapealist karavani, mis protestib osalt migrantide elutingimuste vastu ja osalt selleks, et aidata migrantidel turvalisest USA piirini jõuda.

Kesk-Ameerika migrantide karavan, kelle teekond läbi Mehhiko USA piirile oli president Trumpi raevu ajanud, loobus plaanist.

"Me lõpetame tegevuse," ütles karavani korraldanud ühenduse Piirideta inimesed (People Without Borders, Pueblo sin Fronteras) juht Irineo Mujica.

Trump on korduvalt kritiseerinud kongressi suutmatuse eest karmistada immigratsiooniseadusi ning demokraate tema piirimüüri plaani tõkestamise eest. Ta on varem vihjanud sellele, et sõjavägi võiks aidata piirimüüri ehitada ja see tuleks rajada USA kaitseministeeriumi eelarveraha eest.

USA valitsus on Trumpi juhtimisel suurendanud tuntavalt kulutusi piiripatrullidele ning hoogustanud haaranguid dokumentideta immigrantidele Ühendriikides, kuid president on frustreerunud tema valitsuse teiste immigratsioonialaste algatuste blokeerimise või seiskamise pärast.

Trump palus kongressilt müüri ehitamiseks 25 miljardit dollarit, kuid kongress eraldas märtsi lõpus vastu võetud eelarveseadusega selleks vaid 1,6 miljardit. Sellest jätkuks vaid umbes 160-kilomeetrise müürilõigu ehitamiseks, kuid Trumpi sõnul läheb vaja vähemalt 1100-1200 kilomeetri pikkust müüri.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles