Suurbritannia: Skripali peal kasutatud mürk pärineb Venemaa salalaborist (14)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hädaabitöötajad kaitsekostüümides.
Hädaabitöötajad kaitsekostüümides. Foto: BEN STANSALL/AFP/Scanpix

Briti salateenistustel on põhjust uskuda, et nüüdseks on suudetud kindlaks teha endise topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre Julia mürgitamiseks kasutatud närvimürgi Novitšok päritolu. Jäljed viivad ühe salajase Venemaa laborini, kirjutab Times.

Julgeolekuallikate sõnul suudeti närvimürgi päritolu kindlaks teha tänu teaduslikule analüüsile ja luureandmetele. Britid olevat ühe allika sõnul laborist teadlikud olnud juba enne Skripalide mürgitamist 4. märtsil, nüüdseks on väidetavalt kindlaks tehtud, et Salisbury linnas kasutatud mürk pärineb just sellest laborist.

«Me teadsime sisuliselt juba enne esimest Cobrat (erakorraline koordineerimisbriifing),  et suure tõenäosusega pärineb see Venemaalt,» sõnas üks allikas.

Julgeolekuallikad ei saa arusaadavatel põhjustel anda sajaprotsendilist garantiid, aga Timesi allikas väitis, et nad on labori asukoha õigsuses veendunud. Samuti usutakse, et Venemaa katsetas eelnevalt ka seda, kas Novitšok on tapmisteks sobilik.

Novitšoki päritolu kindlakstegemine on Suurbritannia maine jaoks oluline, sest viimase nädala jooksul on Skripaliga seonduvat tabanud mitmed skandaalid.

Teisipäeval väitis Wiltshire'is asuva Porton Downi labori juhataja Gary Aitkenhead, et tema labor ei suuda kinnitada Novitšoki pärinemist Venemaalt. Sellest lõikas koheselt kasu ka Venemaa president Vladimir Putin.

Eile pani Briti välisministeerium end piinlikusse olukorda. Pärast Aitkenheadi kommentaare kustutati ministeeriumi ametlikult Twitteri kontolt postitus, kus seisis: «Porton Down tegi kindlaks, et tegu oli sõjalise otstarbega närvimürgiga Novitšok, mis toodeti Venemaal.»

Boris Johnson.
Boris Johnson. Foto: Matt Crossick/Empics Entertainment/Scanpix

Selle peale küsis Venemaa saatkond Londonis, miks Briti välisministeerium 22. märtsil avaldatud säutsu kustutas?

Briti välisminister Boris Johnson on asjade käigust ette rutanud ja väitis juba nädalate eest täiesti kindlalt, et mürgitamise taga on Venemaa. Selle eest on Johnson ära teeninud vasakpoolse opositsiooniliidri Jeremy Corbyni kriitika, kelle sõnul on Johnson teinud väljaütlemisi ilma tõendeid ootamata. Skripali juhtum on halvasti mõjunud ka Corbyni enda mainele, sest poliitik võtnud Venemaa suunas väga leebe joone.

Johnson ütles Corbyni kriitika peale: «On kahetsusväärne, et Jeremy Corbyn mängib Venemaa mängu ja üritab Ühendkuningriiki Salisbury asjus diskrediteerida...28 teist riiki on olnud (andmete õigsuses) veendunud, et venelasi hakati välja saatma. Jeremy Corbyn otsustas aga Venemaa spinnimasina poolele asuda.»

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles