Londoni haiglad meenutavad jõuguvägivalla tõttu sõjatsoone

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirabiauto Londonis.
Kiirabiauto Londonis. Foto: TOBY MELVILLE/Reuters/Scanpix

Mitmed tulistamised ja pussitamised on mõnede Londoni piirkondade haiglad muutnud sõjatsoonide sarnaseks, ütles kirurg täna hommikul BBC Radio 4 eetris.

Täna varahommikul suri Suurbritannia pealinnas 20ndates eluaastates mees, kellest sai sel aastal 50. Londonis tapetud inimene.

Scotland Yard ütles, et vigastatud mees lähenes Ida-Londoni Hackney piirkonnas politseinikele ja palus abi. Politseinikud andsid talle esmaabi, aga kannatanu suri sündmuskohal. Mõni tund varem suri 50ndates eluaastates mees ühe Hackneys asuva kihlveokontori juures toimunud kakluse tagajärjel. Kummagi juhtumiga seoses pole veel kedagi vahistatud.

Barts Healthi haigla kirurg doktor Mark Griffiths sõnas BBC Radio 4-le, et kunagi olid pussitamised ja tulistamised haruldased, aga nüüd moodustab nende tagajärgedega tegelemine juba veerandi kirurgide igapäevasest tööst. Tema sõnul tuleb sisuliselt iga päev teha nendel põhjusel üks elupäästev operatsioon.

«Mõned minu sõjaväes töötanud kolleegidest on siinset kogemust võrrelnud Camp Bastioniga» - Doktor Mark Griffiths

«Mõned minu sõjaväes töötanud kolleegidest on siinset kogemust võrrelnud Camp Bastioniga,» viitas Griffiths Afganistanis asunud sõjaväebaasile. Kui tema sõnul oli varasemalt vaja kuuli- ja noahaavade puhul vaja abistada peamiselt 20ndates eluaastates inimesi, siis nüüd tuuakse haiglatesse sarnaste vigastustega ka teismelisi ja koolivorme kandvaid lapsi.

Ta lisas: «Viis või kuus aastat tagasi olnuks väikese poisi pussitamine õudusunenägu, nüüd on see tavaline. Inimesed eeldavad igapäevaselt kellegi surma nägemist. Jõukude või vägivallaga mitteseotud inimesed lasevad sellel minna. Vägivalda ignoreerides saame ühiskonna, mida väärime.»

Märtsis tapeti Londonis 22 inimest ja Timesi analüüsi kohaselt oli ühe kuu lõikes tegu viimase kümne aasta kõrgeima arvuga. Aasta esimese kolme kuu jooksul oli 31 surmaga lõppenud pussitamist ja kui vägivald sarnase kiirusega jätkub, saab aastane tapmiste arv olema kümnendi kõrgeim.

Tottenhami piirkonda esindav leiboristist parlamendiliige David Lammy ütles, et tema ringkonnas on olukord praegu kõige hullemas seisus alates 2000. aastast. Tottenham on Londoni üks kõige kriminaalsematest linnaosadest.

Lammy süüdistas ministreid ja politseid selles, et kaotatud on kontroll mitme miljardi naela suuruse narkoäri üle. See on saadiku sõnul aidanud kaasa sellele, et teismelised üle terve riigi on hakanud järjest rohkem narkootikumidega äri ajama. «Seda (narkootikume) saab Snapchati ja WhatsAppi kaudu osta. Lõpuks viib see jõugusõdadeni, mis on vägivallakultuuri veduriks,» sõnas Lammy.

Lammy sõnul pole siseminister Amber Rudd ega Londoni linnapea Sadiq Khan temaga pärast vägivallalaine algust isegi mitte ühendust võtnud.

Tottenhamis tapeti esmaspäeval 17-aastane Tanesha Melbourne-Blake. Kohalike allikate sõnul olevat teismeline seisnud sihtmärgiks olnud poisi lähedal, keda autost tulistati. Tüdruk sai tabamuse rindu ja suri. Politsei loodab tunnistajatelt saada informatsiooni tulistaja auto kohta.

Esmaspäeval tapetud 16-aastane Amaan Shakoor.
Esmaspäeval tapetud 16-aastane Amaan Shakoor. Foto: SWNS.com/Scanpix

Ida-Londonis Walthamstows suri esmaspäeval 16-aastane Amaan Shakoor, keda tulistati pähe. Maske kandnud tapjad liikusid ringi valge autoga. Samuti sai vigastada hukkunud poisi 15-aastane sõber, keda pussitati paremasse kätte.

Vigastada saanud poisi isa sõnul võib tegu olla niinimetatud postiindeksi sõjaga, mis tähendab, et jõugud ründavad teatud piirkondades neid, kes suhtlevad valede inimestega. Sama piirkonna allikate sõnul suri 16-aastane poiss seetõttu, et ta aeti kellegi teisega segamini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles