Lavrov: London ei saa eirata Moskva õigustatud küsimusi mürgitamise kohta (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Lavrov.
Sergei Lavrov. Foto: Stanislav Krasilnikov/TASS/Scanpix

Vene välisminister Sergei Lavrov nõudis täna endise topeltagendi Sergei Skripali mürgitamise sisulist ja vastutustundlikku uurimist ning ütles, et London ei saa eirata Moskva põhjendatud küsimusi juhtumi kohta.

«Ei ole võimalik ignoreerida õigustatud küsimusi, mida me esitame,» ütles Lavrov enne ÜRO Julgeolekunõukogu istungit, kus arutusele mürgitamisjuhtumist vallandunud diplomaatiline kriis.

Sergei Skripal.
Sergei Skripal. Foto: TASS/SCANPIX

Moskva nõuab keemiarelvakonventsioonile vastavat sisulist ja vastutustundlikku uurimist, lisas ta. London süüdistab Venemaad Sergei Skripali ja tema tütre Julia mürgitamises 4. märtsil Inglismaal Salisburys. Moskva eitab seotust juhtumiga.

Tüli on viinud vastastikuse diplomaatide väljasaatmiseni, Suurbritanniat on sellest toetanud USA, Euroopa Liidu riigid ja teised liitlased.

Venemaa kutsus Salisbury juhtumi asjus eilseks kokku Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni  (OPCW) istungi, kuid ei saanud toetust soovile närvimürgirünnaku juurdlusega liituda.

Sestap palus Moskva ÜRO Julgeolekunõukogu istungit, mis peetakse Eesti aja järgi kell 22.00 New Yorgis. Suurbritannia viib uurimist läbi OPCW ekspertide sõltumatu tehnilise abi toel.

Lavrovi sõnul rõhutas president Vladimir Putin, et Venemaa on valmis tööga ühinema, ja nõudis, et olukorda uuritaks ausalt ning esitataks tõendid. Lavrov ütles, et Suurbritannia keeldumises nähakse «rahvusvahelise õiguse, diplomaatilise etiketi ja elementaarse viisakuse üle irvitamist».

Skripali juhtum oli ettekääne diplomaatide põhjendamatuks väljasaatmiseks, väitis Lavrov ja lisas, et Moskva tahab tõtt välja selgitada.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles