Prantsusmaa ja Mali sõdurid tapsid 30 džihadisti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa sõdurid kandmas vigastatud kaasvõitlejat helikopterile. Foto pärineb eelmise aasta oktoobrist.
Prantsusmaa sõdurid kandmas vigastatud kaasvõitlejat helikopterile. Foto pärineb eelmise aasta oktoobrist. Foto: BENOIT TESSIER/Reuters/Scanpix

Mali-Nigeri piiri lähedal sai tulevahetuses Prantsuse ja Mali sõduritega surma 30 džihadisti, ütlesid Prantsuse väed täna.

Pühapäeval Akabari piirkonnas puhkenud kokkupõrkest võttis osa 60 pühasõdalast, ütles Prantsuse sõjaväe pressiesindaja kolonel Patrik Steiger. Kaotusi kandsid ka Mali väed, kuid prantslased pääsesid ohvriteta.

Prantsuse eriväelased ja Mali üksused alustasid luure- ja kontrolloperatsiooni Akabaris 28. märtsil koostöös Nigeri armee ja kohaliku omakaitseväega.

«Esimesel aprillil sattusid nad 90 kilomeetri kaugusel Menakast ja kolme kilomeetri kaugusel Nigeri piirist silmitsi relvastatud terrorigrupiga, kuhu kuulus 60 isikut,» ütles Steiger.

Prantsuse sõdur Malis.
Prantsuse sõdur Malis. Foto: BENOIT TESSIER/REUTERS/SCANPIX

Piiritsoon on äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) varjupaik Suur-Sahara piirkonnas ja seal tegutsevat ISISe haru teatakse Islamriiigina Suur-Saharas (ISGS).

Prantslased saatsid operatsioonile sõdurite toetuseks kaks lahingkopterit Gazelle ja kaks sõjalennukit Mirage 2000. Õhujõud ühtegi rünnakut ei teinud, sõnas Steiger.

Terrorivõrgustikuga Al-Qaeda seotud islamiäärmuslased hõivasid 2012. aasta alguses Mali põhjaosa kõrbealad, kuid tõrjuti 2013. aasta jaanuaris alanud Prantsusmaa sõjalise operatsiooni tulemusena piirkonnast välja.

Prantsusmaa alustas 2014. aastal regioonis operatsiooni Barkhane, saates ÜRO rahuvalvemissiooni MINUSMA 12 000 sõduriga koos piirkonda 4000 sõdurit.

Relvastatud ülestõus on levinud ka Mali kesk- ja lõunaossa ning kandunud üle ka Burkina Fasosse ja Nigerisse, mis on viinud kavani luua viie Saheli riigi terroritõrje koalitsioon, kuhu kuuluvad Burkina Faso, Tšaad, Mali, Mauritaania ja Niger.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles