Saudi Araabias avatakse üle 35 aasta esimene kino

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi naised kinoseansil lühifilmide festivali ajal Ar-Riyāḑis 2017. aasta oktoobris. Tegu oli haruldase juhusega, mis kuulutas ette peatset kinokeelu tühistamist.
Saudi naised kinoseansil lühifilmide festivali ajal Ar-Riyāḑis 2017. aasta oktoobris. Tegu oli haruldase juhusega, mis kuulutas ette peatset kinokeelu tühistamist. Foto: Fayez Nureldine / AFP / Scanpix

Kahe nädala pärast avatakse Ar-Riyāḑis Saudi Araabia esimene kino. Viimased 35 aastat ilma kinota olnud riigis jõuab esimesena suurele ekraanile superkangelasefilm «Must panter».

Allika andmeil ei ole kinos naised ja mehed eraldatud, nagu on muidu Saudi Araabias avalikes hoonetes tavaks. Seni pole siiski selge, milliseid filme lubatakse riigi kinodes näidata ning on tõenäoline, et osasid linateoseid tsenseeritakse.

Kino avamine riigi pealinnas on osa maailma suurima kinoketi AMCga sõlmitud lepingust, mille kohaselt avatakse järgmise viie aasta jooksul 15 Saudi Araabia linnas kokku kuni 40 kino.

Viimase aasta jooksul on nähtud seoses kroonprints Mohammed bin Salmani reformidega palju vaeva, et tuua meelelahutust tagasi rangete islamireeglite järgi toimivasse riiki.

Veel 1970. aastatel tegutsesid Saudi Araabias kinod, kuid need suleti islamivaimulike korraldusel.

Alles tänavu jaanuari hoiatas suurmufti Abdul Aziz al-Sheikh, et kino on väärastunud nähtus, mis hävitab rahva moraali, kui see riigis lubada.

Saudi Araabia kuninglik perekond ja usuliidrid järgivad sunniislami konservatiivset vormi wahhabismi, mis määrab rangelt käitumis- ja rõivastusreeglid.

Saudid on aktiivsed lääne meedia ja kultuuri tarbijad, kuid seni on nad filme pidanud vaatama oma telefonidest või kodus satelliittelevisiooni vahendusel.

Nii Saudi Araabia võimud kui kinoettevõtjad usuvad, et riigis on soodsad võimalused äri ajada ning arendades riigis aastaks 2030. välja ligikaudu 350 saaliga kinovõrgustiku võib aastane piletitulu ulatuda kuni miljardi USA dollarini (üle 800 miljoni euro).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles