Saksa kohus vabastas Puigdemonti kautsjoni vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carles Puigdemont.
Carles Puigdemont. Foto: JOSEP LAGO/AFP/Scanpix

Schleswigi kohus otsustas Kataloonia endise liidri Carles Puigdemonti lubada 75 000 euro suuruse kautsjoni vastu vabadusse, kuni otsustatakse lõplikult, kas ta tuleb Hispaaniale välja anda või mitte.

Schleswigi kohus leidis, et Puigdemontile Hispaanias esitatud süüdistus mässus pole tema väljaandmiseks piisav, kuna see pole sisult sama kui riigireetmine Saksa kriminaalkoodeksis. Küll aga võib kohtu hinnangul olla väljasaatmiseks piisav Puigdemontile esitatud korruptsioonisüüdistus. Seda asubki kohus nüüd kaaluma.

Schleswig-Holsteini liidumaa prokuratuur oli seisukohal, et Puigdemont sooritas sisuliselt sama kuritöö, mida Saksamaal nimetatakse riigireetmiseks, mistõttu tulnuks ta Hispaaniale välja anda.

«Mässusüüdistus tähendab sisuliselt oletust, et põhiseadusvastane referendum viidi läbi hoolimata sellest, et oodata oli vägivaldseid rahutusi,» selgitas Schleswig-Holsteini prokuratuur, miks Hispaania kolleegidel on õigus.

Prokuratuur tõi välja asjaolu, et Puigdemont otsustas mullu 1. oktoobril illegaalse rahvahääletuse korraldada, kuigi 28. septembril hoiatas politsei teda vägivalla puhkemise eest. Enne seda tabas Barcelona tänavaid ligi ööpäeva kestnud vägivallalaine, kui 20. septembri rahutustes osalenud lõhkusid muuseas ära kaks politseiautot, piirates seal viibinud korrakaitsjad sisse ja sundides neid katuse kaudu põgenema.

«Sõnasõnalist vastavust Saksa ja Hispaania kriminaalkoodeksi vahel pole seetõttu õiguslikult vaja,» leidis prokuratuur.

Puigdemont ja tema kaitsjad on vägivallaplaane eitanud. 20. septembri sündmused olid nende väitel vaid üksikintsident.

Puigdemonti süüdistatakse ka selles, et ta kuritarvitas teiseks otstarbeks mõeldud eelarveraha, et reklaamida ja korraldada illegaalne referendum. Süüdimõistmise korral võib 55-aastast endist piirkonnajuhti oodata kuni 30-aastane vangistus.

Puigdemont istus Neumünsteri vanglas 25. märtsist, kui ta Saksamaal vahistati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles