Venemaa ja Suurbritannia vahel läks ÜRO Julgeolekunõukogus tuliseks (11)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vassili Nebenzja hoidmas Brittide raportit Salisbury intsidendi kohta.
Vassili Nebenzja hoidmas Brittide raportit Salisbury intsidendi kohta. Foto: Mary Altaffer/AP/Scanpix

Venemaa ja Suurbritannia pidasid eile ÜRO Julgeolekunõukogus maha sõnasõja, süüdistades teineteist endise Vene-Briti topeltagendi mürgitamises, Vene suursaadik süüdistas Londonit propagandasõjas ja hoiatas Suurbritanniat tagajärgede eest.

«See on mingisugune absurditeater. Kas te ei saaks tulla lagedale parema libalooga?» küsis Vene saadik ÜROs Vassili Nebenzja julgeolekunõukogus, mis oli kogunenud 4. märtsil korraldatud keemiarünnakuga seoses erakorralisele istungile.

«Oleme öelnud oma Briti kolleegidele, et te mängite tulega ja te kahetsete seda,» lausus

Sergei Skripal.
Sergei Skripal. Foto: YURI SENATOROV/AFP/Scanpix
Venemaa saadik ÜROs Vassili Nebenzja: «See kõik toimub doktor Goebbelsi meetodeid kasutades»

Nebenzja. London süüdistab Venemaad endise Briti-Vene topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre Julia mürgitamises 4. märtsil Inglismaal Salisburys. Moskva eitab seotust juhtumiga.

Venemaa kutsus Salisbury juhtumi asjus kolmapäevaks kokku Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) täitevkomitee istungi, kuid ei saanud toetust soovile närvimürgirünnaku juurdlusega liituda.

Nebenzja sõnul eeldab Moskva, et suure tõenäosusega olid Skripalide mürgitamise taga kogu vahejuhtumi eest vastutavate riikide luureteenistused.

Suursaadik väitis, et Venemaa vastu peetakse propagandasõda, mille käigus süüdistatakse Moskvat kohutava, ebainimliku relva kasutamises ja selle aine arsenali varjamises, seades kahtluse alla Venemaa rolli mitte üksnes lahenduse leidmises Süüria olukorrale, vaid ka igal pool mujal.

«Sellise tegevuse eesmärk on Moskvat diskrediteerida ja isegi delegitimiseerida,» sõnas Vene diplomaat. «See kõik toimub doktor Goebbelsi meetodeid kasutades,» ütles ta Natsi-Saksamaa propagandaministrile viidates.

Venemaa kutsus Julgeolekunõukogu istungi kokku pärast seda, kui sel ei õnnestunud OPCW istungil saavutada närvimürgirünnaku juurdlusega liitumine. Suurbritannia viib uurimist läbi OPCW ekspertide sõltumatu tehnilise abi toel.

Vassili Nebenzja (vasakul) ja Briti suursaadik ÜRO juures Karen Pierce.
Vassili Nebenzja (vasakul) ja Briti suursaadik ÜRO juures Karen Pierce. Foto: Mary Altaffer/AP/Scanpix

Briti suursaadik Karen Pierce ütles, et London on edastanud Julia Skripalile Venemaa nõudmise konsulaarligipääsuks ja Briti valitsus on tegutsenud täielikult rahvusvahelise konventsiooni raames. «Ma ei lase endale pidada moraaliloengut meie vastutuse teemal riigilt, kes on teinud nii palju korrakohase juurdluse takistamiseks keemiarünnakute korraldamise suhtes Süürias,» sõnas ta.

USA diplomaat Kelley Currie ütles, et tegemist on Venemaa järjekordse katsega kasutada ÜRO Julgeolekunõukogu poliitilistel eesmärkidel. 

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles