Lõuna-Korea ekspresidenti ootab pikk vangistus ja hiiglaslik rahatrahv

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toetajad ekspresidendi plakatiga.
Toetajad ekspresidendi plakatiga. Foto: JUNG YEON-JE/AFP/Scanpix

Lõuna-Korea kohus mõistis endise presidendi Park Geun-hye süüdi võimu kuritarvitamises, altkäemaksu võtmises ja sunniabinõude tarvitamises ning mõistis naise 24 aastaks vangi. Lisaks tuleb tal tasuda hiiglaslik rahatrahv.

Kohtunik Kim Se-yoon tegi otsuse teatavaks Souli keskringkonnakohtus ning kohtuotsuse ettelugemist kandis riigitelevisioon üle otseülekandes.

«Süüdistatav on süüdi võimu kuritarvitamises,» ütles Kim, otsustades, et Park sundis firmasid annetama ühtekokku 77,4 miljardit voni (58,8 miljonit eurot) kahele sihtasutusele, mille tegevust juhtis tema usaldusisik Choi Soon-sil.

«Altkäemaksu suurus, mida süüdistatav koostöös Choiga sai või nõudis, ületab 23 miljardit voni (17,7 miljonit eurot),» sõnas kohtunik. «Määran süüdistatavale 24-aastase vanglakaristuse ja 18 miljardi voni (13,8 miljoni euro) suuruse trahvi.»

Choi Soon-sil (keskel) kohtusse saabumas.
Choi Soon-sil (keskel) kohtusse saabumas. Foto: KIM HONG-JI/REUTERS/Scanpix

Prokurörid nõudsid aastatel 2013-2017 Lõuna-Korea presidendina töötanud Parkile 30-aastast vangistust ja 18 miljardi voni suurust rahatrahvi.   

Park tagandati ametist pärast seda, kui selgus, et ta on koos oma ammuse sõbra ja vaimse õpetaja tütre Choiga võtnud Lõuna-Korea suurfirmadelt poliitiliste teenete eest kümnete miljonite dollarite ulatuses altkäemaksu.

Park Geun-Hye.
Park Geun-Hye. Foto: JUNG YEON-JE/AFP/Scanpix

Ühtekokku on kunagise diktaatori Park Chung-hee tütrele esitatud 18 süüdistust. Endist presidenti on hoitud alates tema tagandamisest ja vahistamisest 2017. aasta märtsis Souli lähedal asuvas kinnipidamiskeskuses.

Park väidab, et on poliitilise kättemaksu ohver, on keeldunud alates oktoobrist kohtuistungitel osalemast, ja on teavitanud kohut, et ei osale ka reedesel kohtuotsuse teatavaks tegemisel.

Parki toetajad avaldasid kohtuhoone ees endisele presidendile toetust loosungi all «Peatage mõrvarlik poliitiline kättemaks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles