Hiina on valmis kaubandussõjas USA-le vastu astuma mis tahes hinnaga (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president on Hiina välja vihastanud.
USA president on Hiina välja vihastanud. Foto: Cheriss May/Cheriss May/Sipa USA

Hiina teatas reedel pärast USA presidendi Donald Trumpi ähvardust kehtestada Pekingi ekspordile uued imporditariifid, et on valmis maksma võimalikus kaubandussõjas Ühendriikidega mis tahes hinda.

«Kui USA pool eirab Hiina ja rahvusvahelise kogukonna vastuseisu ja jääb unilateraalsuse ja kaubandusprotektsionismi elluviimise juurde, jääb Hiina sellele mis tahes hinnaga lõpuni vastu seisma,» teatas kaubandusministeerium oma veebilehele riputatud avalduses.

Trump teatas neljapäeval trotslikust avaldusest, et kaalub Hiina toodetele juba uute tariifide kehtestamist umbes 100 miljardi dollari väärtuses impordile Hiinast. Trump on juba varem algatanud 50 miljardi dollari väärtuses Hiina kaupadele uute imporditariifide kehtestamise, mis peaksid jõustuma mais.

Hiina on reageerinud Trumpi algatatud imporditariifidele omapoolse plaaniga 50 miljardi dollari väärtuses USA importkaupadele uued 25-protsendilised tariifid.

«Selle asemel, et oma vääritikäitumist parandada, on Hiina otsustanud kahjustada meie põllumehi ja tootjaid,» ütles Trump neljapäeval avalduses. Hiina ebaõiglaste vastusammude valguses on president enda sõnul andnud kaubandusametnikele juhised kaaluda, kas 100 miljardi dollari väärtuses lisatariifid oleksid kohased.

Ühendriikide riigipea lisas, et on avatud läbirääkimistele, kuid ainult juhul, kui nende eesmärk on saavutada vaba, õiglane ja vastastikune kaubandus.

Hiina algatas neljapäeval Maailma Kaubandusorganisatsioonis (WTO) protseduuri USA ettepaneku vastu kehtestada 50 miljardi dollari väärtuses Pekingi ekspordile uued imporditariifid.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles