Moskva küsib: kus on Skripali koduloomad? (17)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud Sergei Skripali kodu juures.
Politseinikud Sergei Skripali kodu juures. Foto: Frank Augstein/AP/Scanpix

Venemaa ja Suurbritannia vahel pärast endise topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre Julia mürgitamist alguse saanud diplomaatiline konflikt võttis sel nädalal kummalise pöörde. Nimelt kurtis Moskva, et nendega pole jagatud piisavalt informatsiooni Skripali koduloomade osas.

Venemaa välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova sõnul võiks koduloomade tervislikust seisundist ja asukohast saada informatsiooni Skripalide mürgitamise kohta. «Meil on usaldusväärset informatsiooni selle kohta, et Skripalidel olid koduloomad,» ütles pressiesindaja teabetunnis.

Tema sõnul on lemmikloomadel juhtumiga otsene seos, sest jutt käib keemiarelva kasutamisest ja mitmetes mürgitamisega seotud teooriates on roll ka Skripalide kodul. «Kus on loomad? Mis seisus nad on? Miks pole Briti pool seda fakti maininud? Me räägime elusolenditest ja kui toksilisi aineid kasutati, siis pidid elusorganismid kannatama,» lausus Zahharova.

Foto: BEN STANSALL/AFP/Scanpix

Britid andsid venelastele ka vastuse. Nende sõnul leiti Skripalide kodust kaks surnud merisiga. Samuti leiti kass, kes olevat olnud murettekitavas seisus. Sellest lähtuvalt otsustati loom magama panna.

Sky Newsi andmetel viidi kass Porton Downi uurimiskeskusesse, kus leiti, et loom oli tõsiselt alatoidetud ja suurtes piinades. Timesi andmetel pandi pärsia kass Nash van Drake Porton Downis magama ja ohtude vältimiseks otsustati loomad tuhastada.

Scotland Yard on öelnud, et Sergei ja Julia Skripal puutusid närvimürgiga esmalt kokku nende Salisbury kodus. Ekspertiisi tulemusena selgus, et suurim kogus närvimürki leiti maja välisukse juurest.

Briti valitsuse kõneisik ütles: «Kui loomaarst majale ligi sai, olid kaks merisiga kahjuks surnud. Kass oli samuti murettekitavas seisus ja loomaarst võttis vastu otsuse loomale eutanaasia teostada, et tema piina leevendada.» Briti meedia teatel surid merisead veepuuduse tagajärjel.

Pärsia kass.
Pärsia kass. Foto: Vadim Ghirda/AP/Scanpix

Venemaa ÜRO saadik Vassili Nebenžja küsis ka eile ÜRO Julgeolekunõukogus Skripali kahe kassi ja kahe merisea kohta. «Mis nendega juhtus? Miks keegi neid ei maini? Nende olukord on oluline osa tõenditest,» lausus ta.  

Väidetavalt oli Skripalidel kaks kassi, must pärsia kass Nash van Drake ja Venemaalt toodud Masjanja. Samuti oli perel kaks merisiga. Londonis asuv Venemaa saatkond on juhtinud tähelepanu ka teisele kassile, kelle kohta pole Suurbritannia valitsus veel kommentaari andnud. 

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles