Putin: Vene piiripoliitika aluseid tuleb uuendada (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AFP/Scanpix

Vene piiripoliitika alused vajavad tänapäevastamist, ütles Vene president Vladimir Putin Venemaa julgeolekunõukogu laiendatud nõupidamisel, kus arutati Vene julgeolekuteenistuses (FSB) ettevalmistatud piiripoliitika aluste seadluse eelnõu.

«Praegu kehtivad piiripoliitika alused võeti vastu 1996. aastal ja vajavad ilmselgelt tõsist uuendamist, arvestades nii maailmas kujunenud olukorda kui Venemaa märgatavalt suurenenud võimalusi ja juba ära tehtud suurt tööd,» ütles ta nõukogule, märkides, et piirivalveplaanid peavad olema tasakaalustatud ja tõhusad, vastama tänapäeva väljakutsetele ja riigi arengu ülesannetele.

Piiripoliitika aluste seadluse eelnõu avaldati tänavu jaanuaris presidendi veebilehel, selles on oluliselt laiendatud võimalike ohtude nimekirja ja täpsustatud Venemaa riiklikke huvisid.

Peamise ohuna Venemaa julgeolekule nimetatakse välisriikide territoriaalseid nõudmisi ja rahvusvaheliste terrori- ja äärmusorganisatsioonide püüdeid Venemaale imbuda, samuti ühiskondlike ja sõjaliste pingekollete olemasolu piiri lähistel ning nendega seotud piirivahejuhtumite tekkimise ohtu.

Ohtlikuks peetakse ka püsivaid eeldusi ühiskondlik-poliitilise olukorra õõnestamiseks Venemaa piirialade elanike seas sotsiaalmajanduslikel, usulis-rahvuslikel või separatistlikel ajenditel.

Riskiks peetakse ka välisriikide majanduslikku ja demograafilist ekspansiooni hõredalt asustatud ja vähearenenud Vene alale, samuti puudulikku ühendust mõningate piirialadega, püüdeid riisuda Venemaa loodusvarasid, ja piiriülest organiseeritud kuritegevust ja piiriäärse elanikkonna kriminaliseerumist, mis seondub seadusvastase rände, uimastite, relvade ja sõjamoona, aineliste ja kultuuriväärtuste salakaubaveoga.

Dokument sedastab, et naaberriikide piirialade kiire areng, elanikkonna kasv ja ressursinappus selle vajaduste rahuldamiseks tekitab selle teatud osas himu riigipiir üle vaadata, mida soosib mõningate piirilõikude rahvusvahelise õigusliku vormistamise lõpetamatus, ning hulga riikide püüd seniste lepingute õiguspärasus vaidlustada.

Sellega seoses peetakse vajalikuks tuvastada ja neutraliseerida ohud Venemaa terviklikkusele, ennetada relvatülide ja piirivahejuhtumite tekkimist, tagada piiri ületamiseks mugavad tingimused.

Eelnõu kohaselt ei nõudle Venemaa teiste riikide alasid ja lükkab tagasi kõik nõudmised oma alale.

Venemaa peab oma julgeoleku tagamise tähtsaks osaks Sõltumatute Riikide Ühenduse kooskõlastutud piiripoliitikat, märgitakse dokumendis.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles