Iisraeli sõdurid lasid Gaza meeleavaldustel maha seitse palestiinlast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiinlased protesteerimas Gaza-Iisraeli piiril.
Palestiinlased protesteerimas Gaza-Iisraeli piiril. Foto: AP / Scanpix

Iisraeli sõdurid lasid reedel Gaza piiri ääres puhkenud meeleavaldustel maha seitse palestiinlast, nende seas ühe 16-aastase nooruki, teatas Gaza tervishoiuministeerium.

Kannatada sai vähemalt 408 inimest, kes toimetati haiglatesse.

Palestiina ajakirjanike ühenduse teatel sai vähemalt kuus ajakirjanikku haavata. Iisraeli armee ei ole seda teadet kommenteerinud.

Iisraeli-Gaza piirile kogunesid nagu eelmiselgi reedel meelt avaldama tuhanded palestiinlased.

Puhkesid kokkupõrked: palestiinlased põletasid rehve ja loopisid kividega teisel pool piiritara olevaid Iisraeli sõdureid, nood vastasid pisargaasi ja lahinglaskemoonaga.

Iisraeli armeed on lahingmoona kasutamise pärast kritiseeritud, kuid ta on jäänud kindlaks otsusele piiritara lõhkujate, sissetungijate ja ründajate tõrjumiseks tuli avada.

Iisraeli sõjavägi ütles reedel, et Gaza sektori piiril märatses viies kohas umbes 20 000 palestiinlast.

Sel nädalal oli meeleavaldajaid vähem kui nädala eest, mil samuti protestiaktsioonist välja kasvanud kokkupõrgetes surma 19 palestiinlast.

Hamasi liider Yahya Sinwar julgustas meeleavaldajaid ja mõistis hukka Iisraeli blokaadi.

"Nad ütlevad, et Gaza loobub oma põhimõtetest, oma vabadusprojektist ja unistusest tagasi tulla, kui nad teda näljutavad, aga Gaza tuleb täna välja," ütles ta Khan Yunises meeleavaldajatele.

Protestijad nõuavad palestiina pagulastele õigust naasta maadele, kust nad olid sunnitud lahkuma, kui rajati Iisraeli riik.

Gazalased murravad piiridest välja, et naasta oma maale ja palvetada Jeruusalemmas, ütles Sinwar.

ÜRO inimõigusamet on tauninud Iisraeli sõjaväe ülemäärast vägivalda Gaza rahutuste mahasurumisel, kuid Iisraeli kaitseminister Avigdor Lieberman ütles neljapäeval, et Gaza piiril eelmisel nädalal kehtestatud tuleavamise reeglid jäävad jõusse.

Iisraeli armee kõneisik brigaadikindral Ronen Manelis ütles, et sõdurite reageerimine reedestele sündmustele oli edukas.

"Ükski meie sõdur haavata ei saanud, piiri ei ületatud," ütles ta.

Kuveit kutsus reedel ÜRO Julgeolekunõukogu toetama sõltumatut uurimist Iisraeli-Palestiina kokkupõrgete kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles