Ülevaade: mis saab nüüd, kui Skripalide seisund pole enam kriitiline? (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Skripal 2006. aastal Moskvas kohtus.
Sergei Skripal 2006. aastal Moskvas kohtus. Foto: YURI SENATOROV/AFP/Scanpix

Nii Suurbritannias Salisburys mürgitatud Sergei Skripali kui ka tema tütre, Julia Skripali tervis on paranemas ja varsti võivad nad juurdlusele kaasa aidata.

-Milline on viimane areng Salisbury närvigaasirünnaku juhtumis?

Eile selgus, et endine Vene agent Sergei Skripal ei ole enam kriitilises seisundis ja allub ravile.

Skripal ja tema tütar said novitšoki-nimelise närvimürgitabamuse 4. märtsil unises Salisbury linnas. Haiglasse toimetati ka neile appi tõtanud politseinik Nick Bailey. Neljapäeval ilmus Julia Skripali  esimene avaldus, kus seisis, et tema tervis paraneb iga päevaga, kuid juhtum oli segadusttekitav.

-Kuidas novitšok töötab?

Nagu teisedki närvimürgid, mõjutab see ensüümi kehas takistades nii atsetüülkoliini–nimelise kemikaali lagundamist kehas, mis muuhulgas aitab edastada signaale närvide ja musklite vahel. See võib takistada  hingamist ja südamelöökide kiirust ning põhjustada koomat ja surma.

Taoliste närvimürkide tabamuse saanud inimeste ravil kasutatakse näiteks atropiini ja rahusteid, et ennetada krampe. Samas sõltub inimese lõplik paranemine tema keha võimekuses toota vajalikku ensüümi ja see võtab aega.

Sergei Skripali kodu Salisburys. 
Sergei Skripali kodu Salisburys. Foto: Ben Mitchell/PA Wire/PA Images

-Kas Skripalite seisundist on võimalik saada aimu novitšoki doosi suurusest?

See pole tõenäoline. Northumbria ülikooli keemiateaduri Michelle Carlini sõnul mõjutavad indiviidi seisundit mitmed asjaolud.

«Skripalid reageerisid mürgile erinevalt – pole teada, kas selle põhjustas nende vanus või tervislik seisund või viis, kuidas see kehasse imendus või, kui suure mürgitabamuse nad alguses said,» ütles Carlin.

Lisaks mõjutab taastumist ka meditsiinilise abi saamise kiirus.  

-Kas Skripalid võivad täielikult taastuda?

Ekspertide sõnul on seda võimatu ennustada, sest novitšoki pikaajalise mõju kohta pole vähe andmeid.

 Kui neil esineb neuroloogilisi kahjustusi, võivad need esineda erinevatel viisidel. «Nende hulka võivad kuuluda asjad nagu mõtteprotsessi aeglustumine, füüsilise liikumisvõimekuse vähenemine ja hingamisprobleemid – samas pole meil aimugi, kas midagi sellist võib esineda ka selle juhtumi korral,» ütles Carlin.

-Kas novitšok mõjutab mälu?

«Kõigil, kes on olnud koomas või pikka aega rahustite all viibinud, esinevad mäluprobleemid,» ütles Newcastle’i ülikooli toksikoloogiateadur Chris Morris. Ta lisas, et tõenäolisemalt mõjutab novitšok keskendumist sündmustele, mitte mälu ennast.

Julia Skripal.
Julia Skripal. Foto: HANDOUT/REUTERS

-Millist hoolt vajavad Skripalid nüüd?

Morrise sõnul sõltub edasine ravi sellest, kuidas nad reageerivad, kuid psühholoogiline abi on igatahes oluline.

-Kas Skripalid on võimelised vastama küsimustele, mis aitaksid kaasa nende ründamise uurimisele?

See sõltub. «Olen kindel, et politsei ja ametivõimud tahavad neid küsitleda, kuid kõik sõltub meditsiinitöötajatest ja Skripalidest enestest,» ütles Morris.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles