Ungaris algasid parlamendivalimised (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari peaminister Viktor Orba hääletamas abikaasa Aniko Levaiga.
Ungari peaminister Viktor Orba hääletamas abikaasa Aniko Levaiga. Foto: ATTILA KISBENEDEK/AFP/Scanpix

Ungaris avati täna hommikul jaoskonnad parlamendivalimisteks, mis otsustavad, kas peaminister Viktor Orbán jääb kolmandaks järjestikuseks ametiajaks valitsusjuhiks.

Valimisjaoskonnad avati kohaliku aja järgi kell 7.00 ja suletakse 20.00 (Eesti aeg vastavalt 8.00 ja 21.00).

Hääleõigus on umbes 7,9 miljonil ungarlasel.

Esimesi tulemusi on oodata tund või kaks pärast jaoskondade sulgemist.

Arvamusküsitluste põhjal juhib Orbáni marurahvuslik Fidesz vähemalt 20 protsendipunktiga lähima rivaali, valimiskampaanias tsentri poole liikunud paremäärmusliku erakonna Jobbik ees. Jobbik edestab omakorda paari protsendipunktiga vasaktsentristlikke sotsialiste.

Fideszi võidus ei ole kahtlust, kuid analüütikute hinnangul määrab selle suuruse valimisaktiivsus.

2014. aastal peetud eelmistel valimistel kogus Fidesz ligi 62 protsenti häältest ja tal on 199-kohalises parlamendis kahekolmandikuline enamus.

Asjatundjad ütlevad, et kui valimisosalus kasvõi mõne protsendipunkti võrra tõuseb, võib Fidesz absoluutsest enamusest ilma jääda, sest see tähendab, et hääletama tulevad teiste erakondade toetajad, kes ei ole harilikult nii usinad kui Fideszi veendunud poolehoidjad.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles