Kes oli Münsteri ründaja? (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikekaubik, millega ründaja rahva sekka sõitis.
Väikekaubik, millega ründaja rahva sekka sõitis. Foto: David Young/AP/Scanpix

Saksa politsei on eilsest rünnakust saadik kõvasti vaeva näinud, et selgitada välja, mis võis ajendada 48-aastast Münsteri meest kaubikuga restorani terrassile einestajate hulka sõitma, nii et kaks inimest sai surma ja mitukümmend viga, ning siis end maha laskma.

Politsei ei tea veel, kas mees kavandas mõrva ja enesetappu või olid tal poliitilised motiivid.

Võimud on peaaegu kindlad, et islamismiga ei ole Münsteri kesklinnas aset leidnud juhtumil seost.

Mees rammis kaubikuga laupäeva õhtupoolikul restorani Grosser Kiepenkerl rahvast tulvil väliterrassi. Surma said kaks ettekandjat ja vigastada veel vähemalt 20 inimest.

Siseministeeriumi andmetel tulistas juht ennast kohe pärast seda autos ja suri. Viimastel andmetel oli tegemist Saksa kodakondsusega 48-aastase mehega, kel on olnud probleeme vaimse tervisega ja raskusi töökohal. Meedia teatel oli ründaja nimi Jens R. ja ta elas Münsteris.

Saksamaal on viimastel aastatel tehtud terrorirünnakuid, mille eest on võtnud vastutuse ISIS.

Eksperdid Münsteris Jens R-i autot uurimas. 
Eksperdid Münsteris Jens R-i autot uurimas. Foto: David Young/AP

Rängim neist leidis aset 2016. aasta 19. detsembril Berliini jõuluturul, kus 24-aastane Tuneesia kodanik Anis Amri sõitis veokiga rahva hulka, tappes 12 ja vigastades 48 inimest.

«Münsteri rünnaku puhul ei viita esialgu miski islamistlikele seostele,» ütles Nordrhein-Westfaleni liidumaa siseminister Herbert Reul. Ta rõhutas, et uurimine alles käib, kuid arvatakse, et ründaja on Saksa kodanik ja mitte, nagu igal pool väidetakse, põgenik või midagi taolist.

Meedia viitab ründaja psüühilistele probleemidele. Avalikõiguslik telekanal ZDF teab öelda, et ta üritas hiljuti enesetappu, uudistekanali NTV andmetel rääkinud ta soovist oma surmaga võimalikult suurt tähelepanu äratada.

ZDF viitas süüdlase võimalikele sidemetele paremäärmuslike liikumistega.

Spiegeli võrguväljaande teatel elas Jens R. Münsteris ja politsei olevat leidnud tema korterist relva.

300 000 elanikuga ülikoolilinna politsei ei ole ajakirjanduse teateid kinnitanud. Öeldud on vaid, et mehe autost leiti potentsiaalselt kahtlane objekt.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles