ÜRO: Myanmaris ei ole tingimusi rohingjade naasmiseks (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohingja põgenik Bangladeshi põgenikelaagris.
Rohingja põgenik Bangladeshi põgenikelaagris. Foto: MOHAMMAD PONIR HOSSAIN/REUTERS/Scanpix

Myanmari põhjaosas Arakani osariigis ei ole tingimusi vägivalla eest Bangladeshi põgenenud islamiusku rohingjade naasmiseks, ütles ÜRO, lükates ümber Myanmari võimude väited, et riik on valmis tagasipöördujaid vastu võtma.

Eelmise aasta augustist alates on üle piiri Bangladeshi põgenenud ligikaudu 700 000 rohingjat. Myanmari sõjaväe karistusoperatsioonides on külad maha põletatud, elanikke jõhkralt tapetud, vägistatud ja piinatud.

Sõjavägi ei ole süüd omaks võtnud, vaid õigustab tegusid vajadusega vastata rohingja mässuliste rünnakutele 25. augustil, milles sai surma kümmekond piirivalvurit.

Myanmar ja Bangladesh allkirjastasid novembris põgenike naasmise kokkuleppe, kuid ükski põgenik ei ole veel kodumaale tagasi läinud.

«Praegu ei ole tingimusi, mis soodustaksid vabatahtlikku, väärikat ja jätkusuutlikku naasmist,» ütles ÜRO inimõiguste koordinatsioonibüroo esindaja Ursula Müller.

Ta rääkis pärast kuuepäevast visiiti Myanmari, mis sisaldas ka käiku Arakani osariiki, et Myanmari võimud peavad lahendama liikumisvabaduse, sotsiaalse sidususe, elatusallikate ja teenuste kättesaadavuse probleemi.

Rohingjasid kui moslemivähemust on budistlikus Myanmaris koheldud aastaid sisserändajatena Bangladeshist. Kodakondsust neil ei ole ning nad on sunnitud elama apartheidilaadsetes tingimustes, nende liikumine on piiratud, nagu ka juurdepääs haridusele ja tervishoiule.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles