ÜRO Julgeolekunõukogu koguneb esmaspäeval Süüria rünnaku asjus (7)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Skripal.
Sergei Skripal. Foto: TASS/Scanpix

ÜRO Julgeolekunõukogu koguneb esmaspäeva õhtul Süürias kahtlustatava keemiarünnaku asjus, teatasid diplomaatilised allikad uudisteagentuurile AFP.

Prantsusmaa tegi algatuse, kuid kohtumist nõudsid näiteks ka USA, Suurbritannia ja Rootsi.

USA president Donald Trump mõistis pühapäeval hukka «sõgeda keemiarünnaku» Doumas ja nimetas Süüria riigipead Bashar al-Assadi «elajaks».

«President (Vladimir) Putin ja Iraan on vastutavad Elajas Assadi toetamise eest. Kõrge hind, mida maksta,» ütles Trump kümneid elusid nõudnud rünnaku kohta, kus arvatavasti kasutati kloriingaasi.

Briti välisminister Boris Johnson hoiatas pühapäeval Venemaad, et see ei püüaks blokeerida Doumas aset leidnud arvatava keemiarelvarünnaku rahvusvahelist uurimist. Johnson nimetas teateid rünnakust «sügavalt häirivaks».

Moskva lükkas laupäeval tagasi väited, et Süüria režiim kasutas Ida-Ghouta piirkonnas opositsiooni käes olevat linna rünnates keemiarelva.

«Me eitame seda informatsiooni kindlalt,» ütles Süüria vaenupoolte Venemaa lepituskeskuse juht kindralpolkovnik Juri Jevtušenko uudisteagentuuridele.

«Me oleme valmis, kui Douma on mässuliste käest vabastatud, saatma kohe Vene kiirgus-, keemia- ja bioloogilise kaitse spetsialistid koguma andmeid, mis kinnitavad, et need väited on fabritseeritud,» lisas ta.

Iraan mõistis pühapäeval hukka väited Süüria režiimi keemiarünnakust mässuliste käes olevale Douma linnale, nimetades neid vandenõuks Teherani liitlase president Bashar al-Assadi vastu ja ettekäändeks sõjalistele sammudele.

Türgi välisministeerium mõistis hukka arvatava keemiarünnaku Doumale, kus aktivistide sõnul sai surma vähemalt 40 inimest.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles